Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym

kluski-z-sosem-na-bialej-misce 

Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym to przepis na pyszny obiad, a przy okazji swego rodzaju powrót do dziecięcych wspomnień, bo danie to kojarzy mi się z kuchnią moich babć. Te kluski robi się bardzo podobnie, jak klasyczne kopytka, z tym, że tutaj w składnikach mamy jeszcze tłusty twaróg. Dzięki dodatkowi sera kluski są bardzo delikatne.

Ilość mąki podałam orientacyjnie, każdy gatunek ziemniaków może potrzebować inną ilość. Dlatego mąkę należy dodawać po trochu. Ciasto będzie nieco kleiste, ale nie należy się tym przejmować, tylko podsypać mąką przy formowaniu wałeczków.


Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym


Ziemniaczane kluski z sosem grzybowym

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
Ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g białego sera
  • 3 jajka
  • 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej (w zależności od gatunku ziemniaków)
  • sól
  • pieprz
 
Sos pieczarkowy
  • 500 g pieczarek
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki

Wykonanie

  • Cebulę obierz, pokrój  w kostkę i zeszklij na  dużej patelni na rozgrzanym tłuszczu.
  • Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, również wrzuć na patelnię i smaż przez 5 minut. Gdyby puściły dużo wody, odparuj na dużym ogniu.
  • Śmietanę wylej na patelnię, mieszamy i duś pieczarki przez około 10 minut. Dodaj przyprawy i natkę, wymieszaj.
  • Ziemniaki obierz i wraz z serem przepuść przez praskę. Połącz z ziemniakami, jajkami i mąką. Ciasto przełóż na stolnicę, uformuj z niego wałki, spłaszcz jak kopytka i pokrój ukośnie. 
  • Gotuj w wodzie z dodatkiem soli przez ok. 1 minutę od wypłynięcia. 
  •  Kluski podaj polane sosem i posypane natką.  

 

 

Komentarze