Sałatka z kaszą bulgur i fetą



Jesień już powoli zaczyna pukać do naszych drzwi, czas więc lekko zmodyfikować nasze menu. Gdy za oknem temperatura nieco spada na naszych talerzach coraz częściej pojawiają są różnego rodzaju kasze. W domu najbardziej lubimy je w postaci sałatek, dodaję też do nich świeże warzywa, rośliny strączkowe i dużo ziarenek. Takie danie będzie idealnym lunchem, który możemy też zabrać do pracy, zdrowym  obiadem, dla tych, którzy nie jadają mięsa lub lekką kolacją. Równie wspaniale będzie pasować do dań z grilla.
Dziś mam dla Ciebie przepis na takie właśnie proste i szybie danie. Sałatka z kaszą bulgur i fetą, kryje w sobie także ciecierzycę, świeże warzywa i sporo prażonych ziarenek. Jest pysznie i zdrowo.

Sałatka z kasza bulgur i fetą


Na pewno doskonale wiesz, że jakość produktów ma ogromne znaczenie i warto świadomie je wybierać. Tym razem sięgnęłam po produkty ze sklepu ze zdrową żywnością Misiontek.pl, który ma w swojej ofercie olbrzymią ilość produktów spożywczych. Na jego wirtualnych półkach znajdziecie mnóstwo wspaniałej żywności ze zdrowymi i sprawdzonymi składami, a także eko drogerię. Nie kupisz tu produktów z konserwantami, sztucznymi barwnikami, czy innymi składnikami niewskazanymi z punktu widzenia zdrowia. Szczególnie polecane są tu produkty ekologiczne, wyprodukowane w etyczny sposób, zgodnie z zasadami fair trade.

Sklep Misiontek powstał z myślą o osobach, które mają świadomość tego, że jesteś tym co jesz. Dbają o swoje zdrowie i o prawidłowy rozwój, a także dietę swoich dzieci, oraz poszukują dobrej jakościowo zdrowej żywności dla całej rodziny.

Z kodem gatita5 macie 5% rabatu na zakupy w sklepie 💓.

 


Sałatka z kasza bulgur i fetą

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:



Wykonanie

  • Kaszę wsyp do garnuszka, zalej szklanką wody, odstaw na 10 minut. Gotuj przez 5 minut, odcedź i przelej zimną wodą, zostaw do odsączenia na sitku.
  • Paprykę i ogórka pokrój w drobną kostkę, cebulę w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę,
  • Pestki słonecznika i dyni upraż na suchej patelni.
  • Do miski wrzuć bulgur, ciecierzycę, wszystkie warzywa i pestki. Dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Na wierzchu połóż fetę w kawałku, możesz ją także pokruszyć.






Komentarze