Tarta z grzybami i kiszoną kapustą

ciasto-z-kapusta-w-formie
Tarta z grzybami i kiszoną kapustą
 
 

Kiszona kapusta  z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, postny bigos, drożdżowe paszteciki, czy też łazanki z  kapustą i grzybami, a do tego aromatyczny czerwony barszcz na zakwasie - wiadomo, tych dań nie może zabraknąć na naszym bożonarodzeniowym stole. A ja mam dziś dla Was właśnie kapustę z grzybami, ale w nieco innym wydaniu. 

Tarta z grzybami i kiszoną kapustą nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze idealnie nam zastąpi te klasyczne dania z grzybami i kapustą  w roli głównej. No i możemy ją zrobić nieco wcześniej, a przed podaniem po prostu podgrzać w piekarniku.





Tarta z grzybami i kiszoną kapustą

Proporcje na formę o średnicy 26 cm

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 110 g masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 kopiasta łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka

Farsz:

  • 40 g suszonych podgrzybków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku 
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego jałowca 
  • mleko + odrobina oleju do pomalowania ciasta

  

 

Wykonanie:

Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na 2-3 godziny.  Po tym czasie grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar.
Kapustę odciskamy z soku. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.  Dorzucamy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 30 minut. Jeśli płynu będzie zbyt mało, dolewamy nieco wody.

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej na godzinę do lodówki.

Z ciasta odkrawamy 1/4 i  chowamy do lodówki. Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie kapustę z grzybami i chowamy do lodówki.
Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykrawamy z niego gwiazdki, które układamy na kapuście. Malujemy mieszanką mleka i oleju, lekko dociskając gwiazdki do siebie, żeby się skleiły.

Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, aż ciasto przyrumieni. Po upieczeniu posypujemy natką.




Komentarze

  1. Nie podpiekamy ciasta przed wyłożeniem farszu? Np. z obciążeniem fasolą lub grochem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietana 18 czy raczej więcej %?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz