Kokosowy wegański pudding z tapioką i mango


Kokosowy wegański pudding z tapioką i mango to moje ostatnie kulinarne odkrycie! Te małe przezroczyste kuleczki ugotowane w mleczku kokosowym tworzą idealne połączenie z aromatycznym musem z mango. Do osłodzenia deseru użyłam cukru koksowego, dlatego pudding nie jest idealnie biały.



Parę słów o tapioce

Tapioka to nic innego jak kasza z manioku.
Maniok to egzotyczna roślina jadalna, która pochodzi z  Brazylii.  Jej bulwy stanowią podstawę żywienia w kuchni Ameryki Południowej i Afryki.  Bulwy manioku je się tylko i wyłącznie po ugotowaniu,   surowe są trujące.  Otrzymuje się z nich także  mąkę skrobiową oraz wytwarza alkohol.
Tapioka jest lekkostrawna i pożywna. Jest idealna dla alergików i osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna.
Wysoka zawartość węglowodanów czyni z tapioki produkt wysokoenergetyczny – w jego 100 gramach znajduje się ok. 350 kcal. W jej składzie miejsce problematycznego glutenu zajmuje dobroczynny błonnik pokarmowy, który pomaga uregulować rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom. Tapioka zawiera też tiaminę, witaminę B6 i kwas foliowy i wiele mikro- i makroelementów, przede wszystkim wapń, ale też żelazo, potas, fosfor, a nawet pewne ilości cynku i magnezu.
Tapioka ma postać mąki lub kuleczek różnej wielkości i koloru. Przed spożyciem należy ją ugotować. Kulki są gotowe do jedzenia, gdy napęcznieją i staną się niemal przezroczyste. 

Wartości odżywcze w 100 g suchej tapioki
  • Wartość energetyczna - 358 kcal
  • Białko ogółem - 0.19 g
  • Tłuszcz - 0.02 g
  • Węglowodany - 88.69 g (w tym cukry proste 3.35)
  • Błonnik - 0.9 g
  • Tiamina – 0.004 mg
  • Witamina B6  - 0.008 mg
  • Kwas foliowy -  4 µg
  • Wapń – 20 mg
  • Żelazo - 1.58 mg
  • Magnez - 1 mg
  • Fosfor - 7 mg
  • Potas - 11 mg
  • Sód – 1 mg
  • Cynk - 0.12 mg
  • Kwasy tłuszczowe nasycone - 0.005 g
  • Kwasy tłuszczowe  jednonienasycone - 0.005 g
  • Kwasy tłuszczowe  wielonienasycone - 0.003 g
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference




Kokosowy wegański pudding z tapioką i mango
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
  • 1/2 szklanki tapioki
  • 400 ml wody
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 200 ml pure z mango
  • ziarenka granata


Wykonanie:
Tapiokę wsypujemy do garnuszka, w którym będziemy ją później gotować. Wlewamy do niej wodę i mleczko. Odstawiamy na 60 minut do namoczenia. Po tym czasie garnek ustawiamy na kuchence, dodajemy kardamon i gotujemy tapiokę na małym ogniu do momentu, aż kuleczki będą przezroczyste. Tapiokę mieszamy, aby nie przywarła do dna garnka. Kuchenkę wyłączamy, do tapioki dodajemy cukier i esencję, mieszamy. 
Gorący pudding przekładamy do szklaneczek i odstawiamy je do przestygnięcia. Na wierzchu układamy mus z mango, który posypujemy ziarenkami granata.


Komentarze