9/24/2017

Smaki Wisły. Cztery pory roku - miodobranie


Smaki Wisły, Cztery Pory Roku to prospołeczny i edukacyjny projekt skierowany do blogerów i mediów kulinarnych oraz szefów kuchni. Swoim zasięgiem obejmuje całą Polskę. Program ma charakter interdyscyplinarny – łączy historyczne receptury ze współczesnymi trendami kulinarnymi, a nowe technologie z historią miejsca.
8 września odbyło się kolejne spotkanie, które było zatytułowane "Cud miód - miodobranie".
Zapraszam na relację.



Smaki Wisły - parę słów o projekcie
Projekt ten powstał dzięki współpracy Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie z dwoma blogerkami kuchennymi: Ani z bloga Czosnek w pomidorach i Julity z Wrzacej kuchni.
Tak opisują go organizatorki:
Projekt Smaki Wisły obejmuje trzy obszary
Przede wszystkim chcemy pokazać znaczenie Wisły, jej unikalnych zasobów i historii, oraz jej powiązania z Warszawą, a w szczególności z Wilanowem. Punktem odniesienia dla prezentacji zróżnicowania i uniwersalności zasobów wiślanych jest polska tradycja kulinarna. Sztuka kulinarna stanowi bardzo ważny i niestety wciąż niedoceniany element dziedzictwa kulturowego. W Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od kilku lat z powodzeniem i zgodnie z misją instytucji rozwijany jest program historycznej rekonstrukcji kulinarnej. Muzeum wydało drukiem pierwsze polskie książki kucharskie, prezentując je w serii Monumenta Poloniae Culinaria. Prowadzone są także pokazy i atrakcyjne warsztaty historycznej rekonstrukcji kulinarnej.
Drugim obszarem, którym zajmiemy się w trakcie realizacji projektu, są zmiany pór roku i rytm, jaki nadawały one życiu mieszkańców Warszawy w okresach historycznych.
Trzeci wymiar to pragnienie stworzenia wyjątkowej, otwartej przestrzeni miejskiej, która będzie nawiązywać do tradycji założenia wilanowskiego, czyli do historycznych ogrodów warzywnych i fruktyfikujących, oraz do współczesnej idei otwartych ogrodów społecznych funkcjonujących jako miejsca spotkań, wymiany myśli i wiedzy. W ramach projektu przewidziano spotkania tematyczne, związane ściśle ze zmianą pór roku.
 Kto bierze udział w projekcie
Wyłoniliśmy grupę blogerów, szefów kuchni oraz dziennikarzy, którzy z jednej strony są podstawowymi odbiorcami programu, z drugiej zaś – twórcami projektu, jego ambasadorami. Reprezentując sam projekt, reprezentują też Warszawę w całym  kraju i poza jego granicami, ponieważ część z nich jest rozpoznawalna i znana w świecie.
W ramach programu Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie udostępnia część ogrodu, którą uczestnicy obsadzą wybranymi sadzonkami roślin. Z nich właśnie będziemy korzystać podczas projektowych warsztatów. Zaplanowano osiem spotkań, na które osoby zgłaszające chęć uczestnictwa będą zapraszane rotacyjnie.

Smaki Wisły. Cztery pory roku - miodobranie
Wrześniowe spotkanie zaczęliśmy od wizyty w wilanowskiej pasiece Ule Króla, w której wcieliliśmy się w role pszczelarzy. Muszę przyznać, że było to niesamowite doświadczenie,  nigdy do tej pory nie brałam udziału w miodobraniu.
Potem wzięliśmy udział w wykładzie i warsztatach „Cud miód – miodobranie”, podczas których dowiedzieliśmy się jak wygląda cały proces pozyskiwania miodu. Muszę Wam powiedzieć, że taki miód prostu z pasieki smakuje rewelacyjnie !  
Po wykładzie udaliśmy się do ogródka oddanego nam w posiadanie przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie na czas projektu, aby zebrać nasze plony. Z nich właśnie korzystamy podczas naszych warsztatów.
Następnie odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których wykorzystaliśmy przepisy z wydanej przez Muzeum Pałacu w Wilanowie książki „Tatarskie ziele w cukrze”.








Tradycyjnie gotowaliśmy pod czujnym okiem Maćka Nowickiego – Szef Kuchni Restauracji Villa Intrata, która jest częścią Muzeum Pałacu w Wilanowie, który zajmuje się rekonstrukcją starych polskich przepisów.
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy:

  • zupę Montglas z kurkami
  • ziemniaki a la Karlsruche
  • solę w pomidorach
  • zefir jabłeczny z bianką
  • serownik kozi z miodem











We wpisie wykorzystałam zdjęcia autorstwa Ani Dobrowolańskiej z bloga Smaczne ujęcie.

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Wow, ale musiało być świetnie! Chętnie też bym w czymś takim uczestniczyła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie było świetnie :). Kolejne spotkanie już w piątek !

      Usuń