9/10/2017

Grzanki z pomidorami

kolorowe-pomidory-na-chlebie

Dziś zapraszam Was na pyszne, letnie - dziś w końcu pogoda nam  dopisuje - i kolorowe śniadanie ! Bardzo proste i bardzo pyszne, w końcu teraz pomidory są najlepsze i najbardziej smakowite. Jeśli nie przepadacie zbytnio za czosnkiem, możecie go pominąć, choć ja uważam, że takie przetarcie podpieczonej kromki chleba ząbkiem czosnku daje bardzo fajny i delikatny czosnkowy posmak i super współgra  z pomidorami.


Grzanki z pomidorami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 5 kromek wiejskiego chleba
  • 500 g kolorowych pomidorów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek EV
  • listki szałwii
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:
Kromki chleba smarujemy oliwą i podpiekamy na grillowej patelni. Gdy kromki będą lekko podpieczone przecieramy je ząbkiem czosnku. Kładziemy je z powrotem na patelni i układamy na nich listki szałwii.
W międzyczasie pomidory kroimy  w drobną kostkę, a cebulę drobno siekamy. Mieszamy w miseczce wraz z solą, pieprzem i odrobiną oliwy.
Na podpieczonych kromkach chleba układamy pomidorki, skrapiamy oliwą i od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: