8/13/2017

Sernik na zimno z czerwoną porzeczką

sernik-z-czerowna-porzeczka-widok-z-gory

Sezon na czerwone porzeczki powoli się kończy. W tym roku miałam ich u siebie całe mnóstwo, moje krzaczki owocowały jak szalone. Zrobiłam  z nich parę słoiczków dżemu, ale upiekłam też boskie ucierane kakaowe ciacho. Dziś zapraszam Was na pyszny sernik na zimno, robi się go bardzo łatwo, jest lekki - dodałam do niego jogurt naturalny - i niezbyt słodki. Na nasze upalne lato będzie w sam raz.





Parę słów o czerwonej porzeczce 
Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Czerwone porzeczki zwiększają odporność organizmu, ponieważ zawierają duża ilość witaminy C. Dlatego też są źródłem  aktywnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące komórki naszego ciała. Zapobiegają także namnażaniu się komórek nowotworowych i wspomagają pracę układu odpornościowego
Te małe czerwone kuleczki posiadają w swoim składzie dużą ilość pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który ogranicza w naturalny sposób wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu we krwi, jak również cukru.
Porzeczki ułatwiają także pracę układowi moczowemu, ponieważ mają właściwości moczopędne. Owoce porzeczki zawierają również garbniki, które działają ściągająco oraz przeciwzapalnie na skórę i regulują wydzielanie sebum.
Pamiętajmy także, że jedząc porzeczki dostarczamy naszemu organizmowi  rzadkie mikroelementy takie jak: mangan, którego niedobór może powodować osteoporozę; bor, którego brak zmniejsza wchłanianie wapnia, fosforu oraz żelaza oraz jod, wpływający na prawidłową pracę układu hormonalnego.

Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g)
  • Wartość energetyczna - 65 kcal
  • Białko ogółem - 1.4 g
  • Tłuszcz - 0.20 g
  • Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37)
  • Błonnik - 4.3
  • Wapń - 33 mg
  • Żelazo - 1.00 mg
  • Magnez - 13 mg
  • Fosfor - 44 mg
  • Potas - 275 mg
  • Sód - 1 mg
  • Cynk - 0.23 mg
  • Witamina C - 41 mg
  • Tiamina - 0.040 mg
  • Ryboflawina - 0.050 mg
  • Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg
  • Witamina B6 - 0.070 mg
  • Kwas foliowy - 8 μg
  • Witamina A – 42 IU
  • Witamina E - 0.10 mg
  • Witamina K - 11.0 μg
 Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference



Czerwona porzeczka w kuchni
Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku !
dżem z czerwonej porzeczki
biszkoptowe ciasto z porzeczkami
ucierane ciasto z czerwoną porzeczką
porzeczkowa tarta z białą czekoladą
drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką
kompot porzeczkowy

-------------------------------------------------------------
Sernik na zimno z czerwoną porzeczką
Czas przygotowania: 60 minut - czas chłodzenia
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Składniki
Masa serowa:

  • 500 g serka z wiaderka
  • 300 g naturalnego jogurtu
  • 170 g cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 200 g czerwonej porzeczki

Wierzch:

  • 1 przeźroczysta galaretka
  • porzeczki





Wykonanie:
Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut.
Żelatynę delikatnie podgrzewamy w mikrofali i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Formę wykładamy folią spożywczą.
W misce mikserem ubijamy serek z jogurtem i cukrem pudrem. Dwoma łyżkami masy hartujemy żelatynę, a następnie wlewamy ją do masy serowej, cały czas miksując.
Porzeczki odrywamy z łodyżek, odkładamy na bok garstkę owoców, a resztę blendujemy. Mus porzeczkowy i całe owoce wrzucamy do masy serowej, mieszamy, a następnie wylewamy ją na formę. Wkładamy do lodówki, aż stężeje.
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie wylewamy na masę serową, na wierzchu układamy porzeczki. Ponownie wkładamy do lodówki na 4 - 5 godzin, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie z tortownicy zdejmujemy obręcz, odklejamy folię, sernik kroimy na kawałki. 




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz