6/18/2017

Pieczarki Portobello ze szparagami

faszerowane-grzyby-widok-z-gory

To ostatni moment na kupienie i przygotowania świeżych zielonych szparagów. Tegoroczny sezon skończy się lada moment. Dlatego dziś zapraszam Was na jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem tych przepysznych warzyw. Tym razem dodałam je do aromatycznych pieczarek Portobello i zapiekłam wraz z mozzarellą. Wyszło pysznie i lekko.
Zapraszam!


Pieczarki Portobello to brunatna odmiana naszej poczciwej i lubianej białej pieczarki. Tak naprawdę to Portobello pojawiła się na rynku jeszcze przed biała pieczarką, ale to ta biała ze względu na swój kolor bardziej przypadła konsumentom do gustu i zawładnęła rynek. Po latach brązowa pieczarka Portobello wraca na nasze talerze. I bardzo słusznie, ponieważ ma bardziej zdecydowany i grzybowy smak oraz mięsistą strukturę. Jej kapelusz dorasta do 15 centymetrów średnicy i jest płaski i rozłożysty. Natomiast blaszki są całkowicie odsłonięte, dzięki czemu tracą wilgotność i zawierają mniej wody. Przy obróbce termicznej nie puszczają tak dużo soku. jak białe pieczarki przez co zachowują więcej smaku. Doskonale pochłaniają aromaty składników z którymi są przyrządzane.
100 gramów tych grzybów zawiera jedynie 22 kalorie. Portobello jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy D i fosforu.
Możemy je przygotowywać na wiele sposobów: faszerować, smażyć, dusić, grillować lub piec.

-------------------------------------------------------------
Pieczarki Portobello ze szparagami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 5 dużych kapeluszy Portobello
  • 5 szparagów
  • 5 plasterków mozzarelli
  • 1 szalotka
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka



Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi kroimy na ok. 2 cm kawałki. Szalotkę drobno kroimy i smażymy na rozgrzanej oliwie. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do szalotki, wraz z kawałkami szparagów. Łebki odkładamy na razie na bok. Warzywa na patelni solimy i pierzymy, smażymy przez 10 minut.
W międzyczasie pieczarki malujemy oliwą, układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Jeśli pieczarki puszczą wodę, wylewamy ją.
Po tym czasie pieczarki wykładamy plasterkami mozzarelli i wypełniamy farszem. Na wierzchu układamy łebki szparagów. Pieczemy w piekarniku przez około 10 minut, aż ser się rozpuści. Podajemy od razu posypując posiekaną natką pietruszki.


Print Friendly and PDF

1 komentarz: