2/10/2017

Sałatka z awokado i jajkiem

kolorowa-salatka-na-bialym-talerzu

Szybko, pysznie, kolorowo i bardzo zdrowo - czyli tak jak lubimy najbardziej ! Dziś przed Wami smakowita sałatka z awokado i jajkiem, do przygotowania w kilka chwil. Bardzo uniwersalna i do podania na różne okazje: na imprezę, do zabrania do pracy, na lekką kolację czy też przekąskę w ciągu dnia. Zapraszam !


Sałatka z awokado i jajkiem 
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 garści mieszanki sałat 
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • płatki chili

Wykonanie:
Awokado kroimy na pół, wyjmujmy pestkę. Obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka obieramy ze skorupki i kroimy w ósemki. Na dużym płaskim talerzu układamy mieszankę liści sałaty, na nich układamy awokado i jajka. Wszystko skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, posypujemy chili, solą i pieprzem.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Wygląda to naprawdę dobrze! Uwielbiam awokado. Jest źródłem zdrowych tłuszczów. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, a także innych układów. Jajko? Pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E, K..... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog! Zapraszam do siebie na odrobinę motywacji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialna sałatka! uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu i ja ! A awokado to mogę w każdej postaci :).

      Usuń