11/17/2016

Pieczone jabłka

owoce-na-tacy

Pieczone jabłka, to deser, który przypomina mi podwieczorki u mojej babci. Jabłka oczywiście muszą być kwaskowe, wtedy idealnie kontrastują z konfiturą wiśniową. A do nich dodajmy koniecznie korzenne przyprawy  z cynamonem w roli głównej ! Do tego ciepły koc, dobra książka i jesienne chłodne popołudnia nie będą nam straszne 😊. Pieczone jabłka mogą także być wykorzystywane do różnych innych dań, na przykład z kaszą manną

pieczone-owoce-na-metalowej-tacy


Pieczone jabłka
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 kwaśne jabłka
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • cynamon
  • kardamon
  • mielone goździki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka dokładnie myjemy, odcinamy górną część, czyli kapelusik. Z jabłek wydrążamy gniazdka nasienne,  posypujemy przyprawami, do środka wkładamy konfiturę. Wierzch posypujemy wiórkami, przykrywamy kapelusikami i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy jabłka z piekarnika i jemy wydrążając ze środka miąższ lub delikatnie zdejmujemy z nich skórkę, jeśli zamierzamy jabłka wykorzystać do innego dania.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz