11/10/2016

Kokosowy deser z kaszy manny z pieczonymi jabłkami

deser-w-szklanym-pucharku

 Kokosowy deser z kaszy manny z pieczonymi jabłkami, to prosty sposób na umilenie sobie i naszej rodzinie deszczowych i chłodnych jesiennych dni. Zapewniam Was, że zapach pieczonych jabłek z dodatkiem cynamonu poprawi humor każdemu z domowników. Kaszę możemy podawać i na ciepło i na zimno, zróbcie jak Wam bardziej będzie smakowało.
Smacznego !




Kokosowy deser z kaszy manny z pieczonymi jabłkami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki na 2 porcje:
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny Lestello
  • 1/2 łyżeczki masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki konfitury wiśniowej
  • cynamon
  • ziarenka granatu

Wykonanie:
Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy kaszę, wiórki i sól. Odstawiamy do namoczenia na 20 minut. Po tym czasie, na małym ogniu, mleko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż kasza zgęstnieje. Trwa to kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier i masło, dokładnie mieszamy. Gorącą kaszę przekładamy do miseczek.
W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z jabłek wydrążamy gniazdka nasienne, w ich miejsce wkładamy konfiturę, posypujemy cynamonem. Pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy jabłka z piekarnika i delikatnie zdejmujemy z nich skórkę. Czekamy, aż chwilę przestygną, a następnie kroimy w plastry. Układamy na kaszy, posypujemy ziarenkami granatu i wiórkami kokosowymi.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Brzmi całkiem pysznie :) Na pewno kiedyś wypróbuję ;)
    Pozdrawiam cieplutko :D

    OdpowiedzUsuń