11/13/2016

Jajko w koszulce, jajko poszetowe z awokado


Jajko w koszulce, jajko poszetowe z awokado i razowym chlebem będzie bardzo fajnym i zdrowym pomysłem na niedzielne śniadanie i oczywiście nie tylko na niedzielne. Jajko w koszulce ( poached eggs) lub jajko pochette nie jest wcale takie trudne do przygotowania jak się Wam wydaje. Zapraszam Was do wypróbowania !



Jajko w koszulce, jajko poszetowe z awokado
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:

Wykonanie:
W garnuszku gotujemy 1 litr wody, wlewamy ocet. Jedno jajko wbijamy do miseczki. W gotującej się wodzie robimy wir łyżką i delikatnie wlewamy jajko. Gotujemy na średnim ogniu przez 3 minuty.
W międzyczasie obieramy awokado i kroimy je na plasterki, układamy na kromkach chleba.
Jajko delikatnie wyjmujemy łyżka cedzakową i układamy na jednej kromce, delikatnie solimy i posypujemy płatkami. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem. Możemy również jajka ugotować równocześnie w dwóch garnkach, lub jeśli mamy wprawę w jednym większym garnku.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz