9/15/2016

Malinowe frappe z Inką


Za oknem ciągle mamy lato ! Wrzesień nas rozpieszcza wysokimi temperaturami, tak więc myślę, że mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Zapraszam na pyszne malinowe frappe, które przygotowałam na bazie kawy Inka. Inka to pyszna kawa zbożowa, wyprodukowana z jęczmienia i żyta. Idealna dla dzieci i dorosłych, w szczególności tych, którzy nie mogą pić zwykłej kawy. W naszych domach gości już od 45 lat ! Możemy ją przyrządzić z dodatkiem mleka lub wody.





 Malinowe frappe z Inką
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy Inki
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 1-2 łyżeczki cukru brzozowego do smaku
  • kostki lodu
  • 1/2 szklanki malin



Wykonanie:
Odkładamy kilka malin do ozdoby, a resztę rozgniatamy widelcem. Przekładamy do szklanki, w której będziemy serwować kawę.
Do kubka wsypujemy kawę, dodajemy wodę, cukier brzozowy i mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Następnie wlewamy połowę mleka, mieszamy.
Do szklanki z malinami wrzucamy kostki lodu, wlewamy kawę. Pozostałe mleko spieniamy i dopełniamy nim szklankę z mlekiem. Na wierzchu układamy kilka malin.
Przed wypiciem zawartość szklanki mieszamy.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz