8/06/2016

Labneh, jogurtowy serek


Labneh, to bardzo delikatny jogurtowy serek, który swój rodowód ma w kuchni arabskiej. Bez żadnego problemu przygotujemy go w naszej kuchni. Wystarczy dobry i gęsty naturalny jogurt grecki. Pamiętajcie tylko, żeby przy kupnie jogurtu czytać jego etykietę. Wybierajcie taki, który w swoich  składnikach podsiada tylko mleko i żywe kultury bakterii. Inne dodatki są nam zbędne.
Gotowy serek możemy wykorzystać do smarowania kanapek, do pieczonych warzyw lub do zamarynowania w oliwie z przyprawami. Przepisy na jego wykorzystanie pojawią się wkrótce na blogu.


Labneh, jogurtowy serek
Czas przygotowania: 2-3 dni
Składniki: 
  • 1000 g greckiego naturalnego jogurtu
  • 1 łyżeczka soli
  • gaza lub pielucha tetrowa


Wykonanie:
Jogurt mieszamy z solą. Sitko wykładamy tetrą lub podwójnie złożona gazą. Sitko ustawiamy  w misce lub garnku. Wylewamy na nie jogurt, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie nadmiar serwatki ocieknie. Gazę lub pieluchę chwytamy za cztery rogi i wiążemy. Tak powstały tobołek wieszamy nad zlewem lub  w innym miejscu, ustawiając pod spodem talerz. Po 10-12 godzinach serek chowany do lodówki na kolejne 12 godzin. 
Po tym czasie serek jest gotowy do spożycia. Natomiast w zależności od tego jak gęsty był Wasz jogurt, czas przygotowania serka może się nieco wahać od tego podanego przeze mnie.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz