6/03/2016

Kanapka z pastrami


Dziś na blogu pojawia się przepis na kanapkę. Kanapka - powiecie - to takie trywialne ! Ale uwierzcie mi, to jest wyjątkowa kanapka. Wyjątkowa, ponieważ  w środku jest pyszna i wyjątkowa wędlina, czyli pastrami. Pamiętajcie, że najlepsze pastrami, to takie, które zostało naparowane.
Pastrami (pastrima, pastrama, pastrome) oznaczało sposób przechowywania i konserwowania mięsa, zanim w naszych kuchniach pojawiły się lodówki. W tamtych czasach sól była najważniejszą przyprawą, która konserwowała mięso.
Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych z falą żydowskiej imigracji w drugiej połowie XIX wieku. W 1887 roku nowojorski rzeźnik zaserwował pierwszą kanapkę w swojej rzeźni. Pomysł się spodobał i smak pastrami tak przypadł konsumentom do gustu, że rzeźnik przekształcił rzeźnię w restaurację. To właśnie w Stanach pastrami jest wytwarzane w największych ilościach.




Kanapka z pastrami
Czas przygotowania: 10 minut + czas parowania pastrami
Składniki:
  • 2 plastry pastrami
  • 4 kromki razowego chleba
  • listki rukoli
  • 2 konserwowe ogórki
  • majonez


Wykonanie:
Plastry pastrami układamy na nakładce do gotowania na parze wyłożonej folią aluminiową. Nakładkę wkładamy do garnka z wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez minimum 60 minut. po tym czasie mięso będzie idealnie naparowane, delikatne i mięciutkie.
Kromki chleba smarujemy majonezem, układamy na nich listki rukoli, plasterki pastrami, pokrojone w plasterki ogórki. Przykrywamy kromką chleba posmarowaną majonezem. Kanapkę lekko dociskamy i kroimy na pół. Jemy od razu, póki mięso jest gorące.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz