6/24/2016

Chłodnik z jarmużem



Wprawdzie moje córki, uważają, że zupa na zimno, to nie zupa i nie liczy się jako danie obiadowe, ale ja nie zwracam na nie uwagi i raz na jakiś czas robię chłodnik :-). Nasz ulubiony to oczywiście ten przygotowany na bazie botwinki - mój mąż mógłby go jeść codziennie - ale lubimy też eksperymentować, dlatego dziś zapraszam Was na zielony chłodnik z jarmużem w roli głównej.
Na blogu znajdziecie całą gamę zup na zimno:
Chłodnik
Gazpacho z pieczoną papryką
Chłodnik z pieczonych buraków z fetą
Chłodnik z pieczonych buraków
Szpinakowy chłodnik
Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym
Chłodnik: pomidory ogórek
Zielony chłodnik z fetą
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik pomidorowy
Chłodnik litewski




Chłodnik z jarmużem
Czas wykonania: 15 minut
Składniki:
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 500 ml kefiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g zielonych ogórków
  • 2 łyżki octu winnego
  • 100 g jarmużu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól do smaku

Wykonanie:
Jarmuż i ogórki myjemy. Ogórki kroimy w plastry, jarmuż na mniejsze części. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki, oprócz szczypiorku i jogurtu, umieszczamy w blenderze i bardzo dokładnie je blendujemy. Na koniec dodajemy jogurt, chłodnik mieszamy, przyprawiamy do smaku i wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodził. Podajemy posypany szczypiorkiem.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz