5/25/2016

Domowa musztarda


Sezon grillowy w pełni ! Jak wiadomo do grillowanej karkówki czy kiełbasy my Polacy lubimy dodać musztardę. Dziś zachęcam Was do przygotowania sobie takiej musztardy własnym sumptem. Nie jest to nic skomplikowanego - wystarczy po prostu zmiksować wszystkie składniki - a na pewno będzie hitem imprezy. Pamiętajcie, że musztarda przygotowana z podanych poniżej składników jest dosyć ostra.


Domowa musztarda
Czas przygotowania: 18 godzin + 7 dni
Składniki:
  • 6 łyżek gorczycy białej
  • 6 łyżek octu winnego
  • ok. 10 łyżek wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • cukier
Wykonanie:
Ziarenka gorczycy zalewamy octem i 4 łyżkami wody. Przykrywamy i odstawiamy na około 18 godzin do namoczenia. Po tym czasie wszystko blendujemy, dodając pozostała wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby, gdyby musztarda była za gęsta dolewamy więcej wody. Na koniec dodajemy przyprawy i jeszcze raz mieszamy. Musztardę przykrywamy i chowamy do lodówki na tydzień, żeby dojrzała. W tym czasie gorczyca straci swoją goryczkę.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Uwielbiam domową musztardę, jest o wiele intensywniejsza w smaku niż ta ze sklepu :-)

    OdpowiedzUsuń