3/31/2016

Twarożek z czarnuszką

bialy-ser-na-kanpace

Z czarnuszką pierwszy raz zetknęłam się parę lat temu w Turcji, gdzie na śniadanie podawano pyszny biały ser z duża ilością koperku i czarnuszką właśnie. Takie zestawienie bardzo nam posmakowało, kupiłam więc torebkę tych czarnych ziarenek i potem w domu podawałam w ten sposób biały ser. Dzisiaj czarny kmin, bo tak też nazywa się czarnuszkę, już bez problemu kupimy w naszych sklepach. I warto stosować ją jako przyprawę, gdyż te malutkie ziarenka zawierają ponad 100 aktywnych substancji, między innymi fosfolipidy, fotosterole, flawonoidy, sterole, alkaloidy, białka i mnóstwo witamin. Oznacza to, że czarnuszka ma silne właściwości antyzapalne, antyoksydacyjne i antynowotworowe. Możemy ją wsypać do młynka - pieprzniczki i używać jako zdrowy zamiennik pieprzu. Doskonale smakuje jako dodatek do pieczonego w  domu chleba, dodaje się ja rwónież do duszonych mięs.

Twarożek  z czarnuszką
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 250 g dobrego białego sera
  • 2-3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 6 rzodkiewek
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól do smaku
  • koperek

Wykonanie:
Ser przekładamy do miseczki, dodajemy do niego jogurt i rozgniatamy wszystko widelcem. Rzodkiewki kroimy w kostkę, dodajemy do serka, solimy i mieszamy. Na koniec posypujemy czarnuszką i koperkiem.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz