3/08/2016

Curry z ciecierzyca i kurczakiem


Curry to jedno z moich ulubionych dań  z kuchni orientalnej. Robi się je łatwo, możemy to niego wykorzystać niezliczoną ilość różnorodnych składników i zawsze wyśmienicie smakuje. Dziś zapraszam na curry w wersji mięsnej z dodatkiem ciecierzycy. Jest pysznie i pożywnie.
na blogu znajdziecie również curry w wersji warzywnej: w kolorze zielonymcurry z ziemniakami i według keralskie według Jamiego Olivera.


Curry z ciecierzycą i kurczakiem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:

  • 400 g ciecierzycy ( z puszki, ze słoika lub ugotowanej w domu)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 6 filetów z udźca kurczaka
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • curry w proszku
  • olej do smażenia
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • opcjonalne sól do smaku
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • natka pietruszki


Wykonanie:
Mięso oprószamy przyprawą curry i odstawiamy na 30-60 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, imbir obieramy i kroimy bardzo drobniutko.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso z obydwu stron, przekładamy je do garnka, w którym będziemy robić curry. Na patelni przesmażamy cebulę i imbir, przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pastę curry, ciecierzycę, obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
Podajemy posypane natką i kleksem jogurtu.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz