12/06/2013

Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera


Dziś odrywam się na chwilę od świątecznego menu i dzielę się Wami niezwykle aromatycznym przepisem z programu  "15 minut Jamiego". Przenosimy się do Kerali, przepięknego zakątka na południu Indii.
Warzywne curry jest niezwykle aromatyczne, niestety nie miałam liści curry, które dodawał Jamie, ale i tak wachlarz aromatów i zapachów jest niesamowity. I te kolory na talerzu...Uczta dla oka i podniebienia !





Keralskie curry warzywne według Jamiego 
Olivera

Składniki:
1 średni kalafior
2-3  łyżki oleju rzepakowego
1 czubata łyżeczka gorczycy
1 czubata łyżeczka kozieradki
1 czubata łyżeczka kurkumy
1 kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
2 ząbki czosnku
4 dymki
1 papryczka chili
2 dojrzałe pomidory
1 puszka 400 g mleka kokosowego
1 puszka 400 g ciecierzycy 
1 mała puszka 227 g kawałków ananasa

Wykonanie:
Kalafiora kroimy w kliny i rozkładamy na patelni grillowej delikatnie posmarowanej olejem. Gdy pojawią się na nich brązowe paski, przekładamy na drugą stronę.
Na rozgrzanej patelni z olejem przesmażamy nasiona gorczycy i kozieradki oraz kurkumę, po czym dodajemy pokrojone w  ćwiartki pomidory. Chwilę smażymy i przekładamy do rondla.
W blenderze pulsacyjnie miksujemy  obrany imbir, czosnek, dymki i chili, a następnie przekładamy je do rondla z przyprawami. Dodajemy mleczko koksowe, odsączoną ciecierzycę i ananasa, a na koniec zgrillowanego kalafiora. Zwiększamy ogień, aż wszystko się zagotuje. Gotujemy dosłownie chwilę, aby kalafior został al dente.



Print Friendly and PDF

2 komentarze: