2/23/2016

Kuskus z miętą i czarnymi oliwkami


Ostatnio zapałałam miłością do kasz. Przerabiam jej różne rodzaje, odkrywam nowe i doceniam te już znane gatunki. Dziś zapraszam Was na kuskus w wersji orientalnej, czyli z miętą i oliwkami. Można go jeść jako dodatek do mięsa, lub jako osobne danie. Doskonała na ciepło, wtedy poczujemy jeszcze mocniej cudny aromat mięty.


Kuskus z miętą i czarnymi oliwkami
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1 szklanka suchego kuskusu
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 garści czarnych oliwek
  • sok 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek EV
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Kaszkę wsypujemy do miski, zalewamy ją gorący bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ją widelcem, dodajemy pozostałe składniki: miętę, pokrojone oliwki, sok z  cytryny, oliwę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz