niedziela, 24 stycznia 2016

Szakszuka (shakshouka)

Pin It

Do szakszuki przymierzałam się już od dawna, ale ciągle jakoś nie było okazji, żeby ją przygotować. Dzięki Małgosi i cyklowi Wypiekanie na śniadanie w końcu był bodziec, żeby ją przyrządzić. Będzie doskonała na rodzinne leniwe niedzielne śniadanie, lub jako przekąska w ciągu dnia. Mówię Wam: pycha z delikatną orientalną pikantną nutą.


Szakszuka (shakshouka)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kuminu
  • oliwa z oliwek
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 duże  wiejskie jajka
  • płatki chili
  • sól
  • natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej kumin, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy następnie czosnek i cebulę, smażymy aż cebula będzie lekko szklista. Teraz dodajemy pomidory, płatki chili i sól. Smażymy bez przykrycia, aż pomidory lekko odparują. W pomidorach robimy dwa zagłębienia i w każde wbijamy po jajku. Teraz na małym ogniu dusimy wszystko razem (można pod przykryciem), aż białko się zetnie, a żółtko będzie miękkie. Posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy.


Razem ze mną gotowały:

17 komentarzy:

  1. Pyszne śniadanie mieliśmy w tym tygodniu. Dzięki Agatko i do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam do przygotowania :-).

      Usuń
  3. dziękuję za wspólne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za pierwsze wspólne, pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i mam nadzieję, że to nie ostatnie wspólne śniadanko :-).

      Usuń
  5. Ale to wkoncu co dodać? KUMIN czy KMINEK?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście kumin :-).
      Dzięki za czujność, już poprawione.

      Usuń
  6. Piękna :-) dzięki za wspólne smażenie i do następnego
    !

    OdpowiedzUsuń
  7. Agatko, miło było znowu zjeść z Tobą śniadanko :D Do następnego razu !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bernadetta, to było pyszne śniadanko, do następnego :-).

      Usuń
  8. Agata - dziękuję za wspólną zabawę w odkrywanie szakszuki :) . Było cudnie i czekam na kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie i bardzo apetycznie wygląda Twoja Shakshuka. Dzięki za wspólne śniadanie 😊

    OdpowiedzUsuń