niedziela, 3 stycznia 2016

Sernik z solonymi orzeszkami

Pin It

Muszę to przyznać: do tej pory nie jadłam lepszego sernika niż ten ! Na serio: lekko chrupiący spód z dodatkiem masła orzechowego, bardzo delikatna niezbyt słodka masa serowa i zaskakujący wierzch składający się z masy kajmakowej i solonych orzeszków, to bardzo smakowite połączenie. Powiem Wam tylko tyle: koniecznie musicie go upiec. Serdecznie zapraszam i polecam.






Sernik z solonymi orzeszkami
Czas wykonania: 180 minut
Składniki:
Spód
  • 200 g herbatników
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao
Masa serowa
  • 700 g sera białego mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • 130 g cukru pudru
  • 1 budyń Delecta
  • 2 łyżki mąki pszennej
Wierzch
  • 100 g masy krówkowej z puszki
  • ok, 3/4 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kuleczki zbożowe w czekoladzie Delecta



Wykonanie:
Składniki spodu dokładnie blendujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na  niego zmielone herbatniki, wyrównujemy i ugniatamy.
Do miski wkładamy ser, mascarpone, śmietanę i cukier puder, mieszamy mikserem na małych obrotach. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając, a na koniec wsypujemy budyń i mąkę pszenną. Mieszamy, przelewamy do tortownicy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy 120 minut. Po upieczeniu sernik studzimy stopniowo delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika. Gdy będzie letni wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Orzeszki wsypujemy na suchą patelnię, dodajemy sól i prażymy je, aż zaczną pachnieć.
Masę krówkową rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Jeśli jest zbyt gęsta, delikatnie ją podgrzewamy. Sernik posypujemy orzeszkami i dekorujemy kuleczkami. 
Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.



Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

2 komentarze: