Sernik z solonymi orzeszkami
Muszę to przyznać: do tej pory nie jadłam lepszego sernika niż ten ! Na serio: lekko chrupiący spód z dodatkiem masła orzechowego, bardzo delikatna niezbyt słodka masa serowa i zaskakujący wierzch składający się z masy kajmakowej i solonych orzeszków, to bardzo smakowite połączenie. Powiem Wam tylko tyle: koniecznie musicie go upiec. Serdecznie zapraszam i polecam.
Sernik z solonymi orzeszkami
Czas wykonania: 180 minut
Proporcje na formę o średnicy 20 cm
Składniki:
Spód
Wykonanie:
Składniki:
Spód
- 200 g herbatników
 - 5 łyżek masła orzechowego
 - 2 łyżki kakao
 
- 700 g sera białego mielonego
 - 250 g mascarpone
 - 4 jajka
 - 200 g śmietany 18%
 - 130 g cukru pudru
 - 1 budyń waniliowy
 - 2 łyżki mąki pszennej
 
- 100 g masy krówkowej z puszki
 - ok, 3/4 szklanki orzeszków ziemnych
 - 1/2 łyżeczki soli
 - kuleczki zbożowe w czekoladzie
 
Wykonanie:
Składniki spodu dokładnie blendujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na  niego zmielone herbatniki, wyrównujemy i ugniatamy.
Do miski wkładamy ser, mascarpone, śmietanę i cukier puder, mieszamy mikserem na małych obrotach. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając, a na koniec wsypujemy budyń i mąkę pszenną. Mieszamy, przelewamy do tortownicy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy 120 minut. Po upieczeniu sernik studzimy stopniowo delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika. Gdy będzie letni wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Orzeszki wsypujemy na suchą patelnię, dodajemy sól i prażymy je, aż zaczną pachnieć.
Masę krówkową rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Jeśli jest zbyt gęsta, delikatnie ją podgrzewamy. Sernik posypujemy orzeszkami i dekorujemy kuleczkami. 
Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.




genialny/ zapisuje ;)
OdpowiedzUsuńAniu, serdecznie polecam, nie można mu się oprzeć :-).
UsuńJaką średnicę powinna mieć tortownica?
OdpowiedzUsuńPowinna mieć 20-21 cm.
Usuń