1/10/2016

Jak zrobić ryż do sushi

bialy-ryz-w-garnku

Równo rok temu moje koleżanki blogerki na małych prywatnych warsztatach nauczyły mnie jak przygotować sushi. Wydawało mi się zawsze, że to nie lada trudne danie, a tu okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Dziś zapraszam na wpis o tym jak przygotować ryż do sushi, bo jak wiecie ryż to bardzo istotny składnik sushi. Proporcje zalewy możecie modyfikować według własnego gustu, jeśli wolicie, żeby była bardziej wyrazista, dodajcie nieco więcej octu.



Jak zrobić ryż do sushi
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 1 szklanka wody + 2 łyżki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Ryż wrzucamy do płaskiej i szerokiej miski, zalewamy zimną wodą i moczymy go przez 30 minut. Po tym czasie wodę odlewamy i wlewamy świeżą, mieszamy okrężnymi ruchami i ponownie wodę odlewamy, Tę czynność powtarzamy, aż woda będzie czysta, czyli 5-6 razy. Ryż odsączamy na sitku, a następnie wsypujemy do garnka o grubym dnie, wlewamy zimną wodę ( 1szklankę i 2 łyżki). Garnek szczelnie przykrywamy, wodę doprowadzamy do wrzenia na  dużym ogniu, po czym ogień zmniejszamy do minimum i gotujemy przez 10 minut. Kuchenkę wyłączamy i zostawiamy ryż na 10 minut pod przykryciem.
W międzyczasie przygotowujemy octową zalewę do ryżu. Do garnuszka wlewamy ocet, dodajemy cukier i sól. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, ale nie gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ugotowany ryż przekładamy do szerokiej i płaskiej miski, skrapiamy zalewą i mieszamy tnąc ryż drewnianą łopatką. Musimy uważać, żeby nie uszkodzić ziarenek. Ryż należy jak najszybciej wystudzić. Tniemy go, do momentu, aż wszystkie ziarenka pokryją się zalewą, a ryż się lekko przestudzi. Gotowy ryż przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką. Ryżu nie chłodzimy w lodówce, ponieważ wtedy ziarenka stwardnieją.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: