12/08/2015

Potrawka meksykańska z ryżem


Dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo proste danie obiadowe. Zastanawiałam się jak je nazwać, bo jest to coś na podobieństwo chili con  carne, ale tak nie do końca. Ostatecznie padło na potrawkę, czy oto potrawka meksykańska z ryżem się poleca do przygotowania.


Potrawka meksykańska z ryżem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 6 małych pieczarek
  • sól morska 
  • czarny mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka suchego ryżu
Wykonanie:
Mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i smażymy, aż cebula się zeszkli. Pieczarki kroimy na pół lub na  ćwiartki i wraz z fasolą, kukurydzą z puszki i pomidorami dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. 
W międzyczasie gotujemy ryż, zgodnie ze wskazówkami producenta. Gdy ryż będzie już gotowy, wykładamy go na talerz w towarzystwie potrawki.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz