12/02/2015

Modra kapusta


 Dziś zapraszam Was na jedno z typowych dań kuchni śląskiej, czyli na talerzu ląduje modro kapusta. Wraz z roladą i kluskami śląskimi tworzą tercet doskonały. Modra kapusta jest przygotowywana również z dodatkiem boczku, ale ja preferuję wersję bez mięsa. W końcu boczek jest w roladzie :-).



Modra kapusta
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 małe jabłko
  • 2 łyżki octu
  • sól morska
  • cukier
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy woda i dusimy przez 30 minut, aż kapusta zmięknie.
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy ją do kapusty. Jabłko obieramy i kroimy w  drobna kostkę i również dodajemy do kapusty. Kapustę przyprawiamy, skrapiamy octem i mieszamy. Podajemy na ciepło.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. jaka piekna :) ten kolor. nigdy nie jadlam ale skusze sie na pewno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, taki cudny kolor dzięki dodaniu octu :). Spróbuj koniecznie.

      Usuń
    2. ok. ;) odwiedz mnie czasami :)

      Usuń