12/01/2015

Konkurs z kawą Inka

 
Serdecznie zapraszam wszystkich czytelników mojego bloga na konkurs z kawą zbożową Inka w roli głównej. Do wygrania są dwie paczki zawierające między innymi słoiczki z kawą.
Wszystkie szczegóły dotyczące konkursu znajdziecie poniżej. 


Konkurs z kawą Inka
Kochani, pamiętacie kawę zbożową Inka ? Mnie kojarzy się głownie z wakacjami i koloniami, na których podawano ją na śniadanie.
Dziś rodzinka Inki zdecydowanie się powiększyła i możemy jej spróbować nie tylko w wersji klasycznej, ale także bezglutenowej, smakowej i wzbogaconej o błonnik, magnez czy wapń.
Waszym zadaniem konkursowym będzie podzielenie się ze mną przepisem, który będzie zawierał w swoim składzie kawę zbożową Inka. Do przepisu dołączcie zdjęcie Waszej potrawy. Nie bójcie się  odważnych i zaskakujących połączeń smaku. Zaskoczcie mnie swoimi kulinarnymi pomysłami. Liczę na to, że pojawią się też wytrawne przepisy z wykorzystaniem kawy.
Prawidłowe zgłoszenie, to takie, które zawiera i przepis i zdjęcie.

Do wygrania są dwa super zestawy, składające się z 8 słoików różnego rodzaju kawy, firmowego kubka oraz ekologicznej torby na zakupInki.

Konkurs trwa od dnia 1 grudnia do godziny 23:59 dnia 10 grudnia 2015 roku.
Proszę o zamieszczanie przepisów  w komentarzu pod tym postem.  
Zdjęcie przedstawiające przygotowane przez Was danie należy wysyłać na adres kontakt@kulinarneprzygodygatity.plProszę o podanie w tytule "Konkurs  z kawą Inka".
Przepisy można również dodawać na  fanpagu mojego bloga na Facebooku
Będzie mi miło jeśli polubicie na Facebooku   mój fanpage.

Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest właściciel marki Inka, natomiast wysyłką nagród zajmuje się agencja marketingowa Synertime
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Jeśli w tym czasie nie zgłoszą się laureaci, wybiorę kolejne osoby. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać nieokreśloną ilość przepisów. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog). Zdjęcia, które będą przysyłane  w załączeniu do przepisu muszą być Waszego autorstwa. Przepisy, które będą kopią innych przepisów będą usuwane z konkursu.
6. Na fanpage Kulinarnych przygód Gatity na FB utworzę album,  w którym będę zamieszczała nadesłane przez Was zdjęcia. Przesłanie zdjęć jest równoważne z tym, że wyrażacie zgodę na ich publikacje  na blogu i w galerii konkursowej na fanpage.
7. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
8. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.



Print Friendly and PDF

16 komentarzy:

  1. Rogaliki karmelowo-kawowe

    Uwielbiamy te pyszne małe słodkości! Kruche ciasto twarogowe, które przypomina swoją strukturą ciasto francuskie - delikatnie listkujące się, maślane. Do nadzienia wykorzystałam masę kajmakową (krówkową, karmelową), a posypałam je cukrem pudrem z kawą. Po zjedzeniu 7 sztuk przestałam liczyć (kalorie też);)

    Składniki (na 60 sztuk):

    180g masła
    275g twarogu półtłustego
    250-300g mąki (w zależności jak mokry jest twaróg)
    puszka masy kajmakowej (350g)
    3 łyżeczki kawy Inka
    2 łyżki cukru pudru

    Z masła, twarogu i mąki szybko zagnieść ciasto, najlepiej zrobić to za
    pomocą malaksera lub z użyciem ręcznego blendera. Ciasto owinąć folią,
    schłodzić przez godzinę.
    Ciasto podzielić na 5 części, każdą rozwałkować na kształt koła o
    średnicy ok 26cm (grubość ciasta 1-2mm), pokroić na 12 trójkątów (jak
    tort).
    Kajmak wymieszać z 2 łyżeczkami kawy. Na każdy trójkąt położyć łyżeczkę masy kajmakowej, zwinąć
    rogaliki. Układać na blasze w niedużych odstępach. Wstawić do nagrzanego
    piekarnika, piec 15-18 minut w temp. 180stC.
    Cukier puder wymieszać z 1 łyżeczką kawy, posypać gorące rogaliki.

    Słodkich chwil życzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko chciałabym zaprosi Cię na pyszny piernik, który pojawił się u nas w ostatni weekend ... a którego smak niezmiennie zachwyca od lat:). Jest pyszny, wilgotny, długo trzyma świeżośc, a co ważne prosty w wykonaniu:).

    Piernik kawowy
    Składniki:
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
    1 szklanka miodu
    1 szklanka cukru
    4 jaja
    1 szklanka gorącej kawy Inka
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    3 łyżeczki sody

    Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Nadal ucierając, cienkim strumieniem wlej miód, kawę, wysp mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą do piernika. na końcu wlej tłuszcz. Utrzyj do połączenia składników. Dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj łopatką. Ciasto przelej do blaszki (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 175 - 180 stopni C. Po wystygnięciu można przełoży powidłami i oblac polewą czekoladową.
    Pozdrawiam serdecznie
    Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, apetyczny. Może zrobię na święta ? :-)

      Usuń
  3. Sernik Kawowy z trzema warstwami

    Składniki:

    1 łyżka kawy rozpuszczalnej Inka
    1 łyżeczka kakao
    100 g miękkiego masła
    200 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli
    4 jajka
    800 g sera twarogowego trzy razy zmielonego ( z wiaderka również może być)
    70 g śmietany 12 %
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    biała czekolada / cukier puder do dekoracji
    Wykonanie: Kawę rozpuszczalną łączymy z pięcioma łyżkami wrzącej wody i rozpuszczamy. Dzielimy płyn na dwie części i do jednej dodajemy kakao.
    Masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli miksujemy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, następnie dodajemy śmietanę, ser oraz budynie.
    Masę serową rozdzielamy na trzy części. Jedną łączymy z kawą i kakao, drugą z sama kawą, a trzecią część pozostawiamy.
    Formę o wymiarach 23x28 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy białą masę, następnie na górę masę z kawą , a na koniec trzecią z kawą i kakao. Ciasto pieczemy przez 90 minut w temp. 160*C - studzimy w piekarniku. dekorujemy czekoladą lub cukrem pudrem.

    Pozdrawiam Kamira90
    PS: zdjęcie wysłane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawy jako takiej nie lubię, za to Inka to co innego! Smak dzieciństwa! Z Ineczki robię pyszny drink a'la mojito.
    Składniki:

    1 łyżeczka ulubionej kawy rozpuszczalnej, np. Inki
    250ml wody
    dużo kostek lodu
    spora garść mięty
    2 limonki
    brązowy cukier do smaku (u mnie 2 łyżki)

    Przygotowanie:

    W jednej szklance zaparzyć kawę (można zalać ją chłodną wodą, nawet to wskazane). W drugiej szklance umieścić jedną pokrojoną limonkę, połowę mięty i cukier brązowy. Utrzeć dużą łyżką lub innym, wygodnym narzędziem, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.
    Do dzbanka włożyć kostki lodu, drugą pokrojoną limonkę i resztę mięty. Dodać utarte limonki i miętę z cukrem, zalać kawą.
    Podawać od razu.

    Kasia Załuska
    katarzyna.zaluska123@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Składniki:
    Tortownica 22cm i 18cm
    Spód ciemnego sernika:
    • 100g herbatników
    • 2 łyżki kakao
    • 3 łyżki masła
    • Pół łyżeczki chilli
    Serniki:
    • 1kg serka homogenizowanego
    • 2 opakowania budyniu
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 4 jajka
    • 4 łyżki cukru
    • 500g musu z dyni hokkaido
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 10 łyżek kawy rozpuszczalnej
    • 2 łyżki kawy mielonej
    • 2 dojrzałe figi
    Polewa czekoladowo-kawowa:
    • 150g śmietanki kremówki 36%
    • 80g czekolady mlecznej
    • 80g czekolady gorzkiej
    • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1 łyżeczka masła
    • 4 łyżki likieru kawowego

    Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem, chilli i kakao na gładką masę. Tortownicę 22cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy przygotowanym herbatnikami i wstawiamy do lodówki.

    Dynię myjemy, odcinamy końce, przecinamy na pół i wydrążamy ziarna. Posypujemy ją cukrem waniliowym i zawijamy w folię aluminiową – pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190*C. Zostawiamy do wystudzenia.

    Jajka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Dodajemy partiami serek, a gdy masa będzie dobrze połączona, dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Masy serowej będzie ok. 1200g – dzielimy ją na dwie równe porcje. W jednej misce miksujemy masę serową z kawą rozpuszczalną i mieloną, w drugiej blendujemy razem z letnią upieczoną dynią.

    Tortownicę 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy sernik dyniowy i kilka razy uderzamy tortownicą w blat. Jedną figę tnę w ósemki i układam kawałki na serniku dyniowym. Tortownicę 22 cm wyciągamy z lodówki, na twardy herbatnikowy spód wlewamy sernik kawowy i kilka razy uderzamy tortownicą w blat. Obie blaszki wkładamy do zimnego piekarnika, nagrzewamy go do temperatury 180*C. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C, następnie zmniejszamy do 140*C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Ostatni raz zmniejszamy temperaturę do 110*C i pieczemy 30 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

    Swoje serniki piekę wieczorem i ostudzone wkładam do lodówki - razem z tortownicą. Następnego dnia rano zajmuję się składaniem ich w całość. Wtedy mam pewność, że nic się nie rozpadnie i będą miały idealną konsystencję. Herbatnikowy dół po nocy spędzonej w lodówce również idealnie będzie się trzymał sernika kawowego.

    Polewa czekoladowa czyli ganache wg oryginalnego przepisu zawiera rum zamiast likieru. Przepis zawdzięczamy Julii Child.

    Kremówkę przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień. Dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier puder, kawę rozpuszczalną, likier kawowy, masło i za pomocą trzepaczki mieszam na gładką masę. Ciepłą polewę przelewam do małego dzbanka – dzięki dzióbkowi dzbanka później będzie się łatwiej dekorowało ciasto. Polewę odstawiam do stężenia – najlepiej dekoruje się, gdy osiągnie gęstość tężejącej galaretki.

    Na paterze układamy sernik kawowy a na nim sernik dyniowy i lekko dociskamy. Całość dekorujemy gęstą polewą czekoladową i jedną świeżą figą pociętą w ósemki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świąteczny pomarańczowiec
    Składniki
    Miodowe placki:
    * 25 dag margaryny
    * 4 jajka
    * 1/4 szklanki miodu
    * 1/4 szklanki esencji z kawy zbożowej INKA
    * 2 szklanki mąki
    * 10 dag cukru
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    * 1 przyprawa do piernika
    Masa pomarańczowa:
    * kostka masła
    * 2 kisiele pomarańczowe z cukrem
    * 2 szklanki soku pomarańczowego
    * 1 galaretka pomarańczowa
    Masa śmietanowa:
    * 0,5 l. śmietany kremówki 30%
    * 3 łyżki cukru pudru
    * 3 łyżeczki żelatyny
    Polewa czekoladowa:
    * 13 dag margaryny
    * 5 łyżek cukru pudru
    * 3 łyżki kakao
    * 3 łyżki wody
    * 1 łyżka żelatyny
    * 5 łyżek gęstej śmietany

    * 40 dag pierników w czekoladzie

    Sposób przygotowania:
    Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję oraz wsypujemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na dwie części. Każdy placek pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C ok. 25 minut.
    Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy.
    Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier i przestudzoną żelatynę.
    Polewa: W garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę, kakao, cukier i margarynę (nie gotujemy!). Po przestudzenie (masa ma być lekko ciepła) dodajemy cały czas mieszając śmietanę.
    Przełożenie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa.
    Ciasto schłodzić w lodówce. Placki od razu są miękkie więc, nie trzeba czekać kilku dni na konsumpcję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiśniowy kawowiec
    Składniki
    5 jajek,
    20 dag cukru,
    10 dag mąki,
    15 dag gorzkiej czekolady (1,5 tabliczki),
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    10 łyżek mleka,
    1kg wiśni,
    2 galaretki wiśniowe,
    2 budynie śmietankowe,
    szklanka cukru,
    3 serki homogenizowane waniliowe po 20 dag,
    5 płaskich łyżek żelatyny,
    0,5 l. śmietany kremówki 36%,
    4 łyżeczki kawy zbożowej Inka,
    4 łyżki cukru pudru.
    Sposób przygotowania
    Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w 10 łyżkach mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Czekoladę mieszamy z żółtkami, delikatnie mieszamy z pianą. Do czekoladowej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (38x25). Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni C. Wiśnie pozbawiamy pestek. Zagotowujemy ze szklanką cukru i szklanką wody. Gotujemy ok. 10 min., żeby wiśnie puściły sok. Wsypujemy 2 galaretki i 2 budynie rozrobione w pół szklanki wody. Gotujemy chwilę aż masa zgęstnieje. Masę wylewamy na biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Serki, cukier puder i kawę łączymy przy pomocy miksera. Wlewamy żelatynę, mieszamy. Śmietanę ubijamy. Dodajemy do masy kawowej Wylewamy na masę wiśniową. Ciasto posypujemy czekoladą (pół tabliczki) startą na grubych oczkach. Przechowujemy w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chrupiący chlebek z kawą Inką

    SKŁADNIKI:
    1. 3 łyżki kawy Inki
    2. Opakowanie suchych drożdży (7 g)
    3. 1 kg mąki pszennej
    4. 1/2 szklanki oleju
    5. 3 szklanki gorącej wody
    6. 1 łyżka soli
    7. 1 łyżka ziół prowansalskich
    8. 1 łyżka pietruszki suszonej
    9. 2 łyżki cukru
    10. 2 łyżki słonecznika

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Kawę Inkę zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    2. Do wystudzonej kawy wlewamy olej, wsypujemy drożdże i dokładnie mieszamy.
    3. Następnie dodajemy sól, cukier, zioła prowansalskie, pietruszkę i przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wkładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, posypujemy słonecznikiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 50 minut.

    Smacznego! :)

    kazikonda0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja propozycja to pyszny, leciutki jak mgiełka czekoladowo - kawowy suflet:

    Potrzebujemy:
    - 1 szklanka mleka
    - 4 jajka
    - 4 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - 2 łyżki kakao
    - 2 łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej INKA
    - 2 łyżki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
    - 2 czubate łyżki cukru

    W rondelku roztopić masło i mieszając wsypać mąkę. Gotować około 3 minut. Do masła z mąką wlać mleko i zamieszać. Doprowadzić masę do wrzenia, chwilkę pogotować i do gorącej masy dodać rozpuszczalną kawę zbożową. Całość wymieszać i zostawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do wystudzonej masy budyniowej i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, ponownie ubić i dodać przesiane kakao. Ubite białka bardzo delikatnie połączyć z masą z żółtkami i kawą zbożową. Masę wlać do foremek na kokilki. Piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń