Rogaliki z jabłkami

drozdzowe-ciastka

Dziś zapraszam moich czytelników na pyszne, delikatne i aromatyczne rogaliki z jabłkami. Idealne na jesienne niedzielne popołudnie. Doskonałe do przygotowania wspólnie z dziećmi. Oczywiście zamiast jabłek do rogalików możemy dać też dojrzałą gruszkę.


Rogaliki z jabłkami
Czas przygotowania: 130 minut
Proporcje na 6 rogali
Składniki
Zaczyn:
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 12,5 g świeżych drożdży
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 35 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej
Farsz:
  • 1 spore jabłko
  • cynamon
  • mielony kardamon
  • brązowy cukier trzcinowy
  • jajko do malowania rogalików





Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy do rozczynu przesianą mąkę ze szczyptą soli, pozostały cukier, esencję i jajko, Wyrabiamy ciasto i gdy składniki się połączą dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na kształt koła o średnicy 24 cm. Koło dzielimy radełkiem na 6 równych części, każdy trójkąt nacinamy wzdłuż, posypujemy cynamonem i cukrem.
Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne, dzielimy na połówki, i kroimy w plasterki. 3-4 plasterki jabłka układamy na szerszej części trójkąta, a następnie zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy około 25 minut do uzyskania złotego koloru.
Studzimy na kratce.


Komentarze