11/03/2015

"Pyszne na słodko" Ani Starmach - konkurs


4 listopada, czyli jutro odbędzie się premiera najnowszej książki Ani Starmach pod tytułem "Pyszne na słodko". Znajdziecie w niej 86 pysznych i prostych przepisów na najlepsze słodkości, których przyrządzenie zajmie tylko chwilę. Zapraszam więc na konkurs,  w którym będzie można wygrać dwa egzemplarze "Pysznych".


"Pyszne na słodko" Ani Starmach - konkurs
Waszym zadaniem konkursowym będzie podzielenie się ze mną przepisem na Wasz ulubione słodki smakołyk. taki, który robicie od lat i niezmiennie jest on dla Was numerem jeden. Zdjęcie nie jest wymagane, ale będzie mile widziane.
Do wygrania są dwie pięknie wydane książki Ani Starmach. Książka posiada twardą oprawę, 224 strony, mnóstwo apetycznych zdjęć, a także kulinarne porady.

Konkurs trwa od dnia 3 listopada do godziny 23:59 dnia 10 listopada 2015 roku.
Proszę o zamieszczanie przepisów  w komentarzu pod tym postem. Przepisy można również dodawać na  fanpagu mojego bloga na Facebooku
Będzie mi miło jeśli polubicie na Facebooku   mój fanpage.
Zdjęcie przedstawiające przygotowane przez Was danie można wysyłać na adres kontakt@kulinarneprzygodygatity.plProszę o podanie w tytule "Pyszne na słodko Ani Starmach".



Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest Wydawnictwo Znak Literanova
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Jeśli w tym czasie nie zgłoszą się laureaci, wybiorę kolejne osoby. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać nieokreśloną ilość przepisów. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog). Zdjęcia, które będą przysyłane  w załączeniu do przepisu muszą być Waszego autorstwa. Przepisy, które będą kopią innych przepisów będą usuwane z konkursu.
6. Na fanpage Kulinarnych przygód Gatity na FB utworzę album,  w którym będę zamieszczała nadesłane przez Was zdjęcia. Przesłanie zdjęć jest równoważne z tym, że wyrażacie zgodę na ich publikacje  na blogu i w galerii konkursowej na fanpage.
7. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
8. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.

Print Friendly and PDF

73 komentarze:

  1. Beza Pavlova

    SKŁADNIKI:

    4 jajka
    1 i 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka octu winnego
    500 ml śmietanki 30% (do ciast i deserów)
    2 śmietan-fixy
    1/4 szklanki cukru pudru
    2 granaty

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na papierze rysujemy koło o średnicy 20 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120 C (na termoobieg). Do dwóch oddzielnych misek rozdzielamy białka i żółtka. Następnie białka dokładnie miksujemy do uzyskania dosyć gęstej piany (nie musi być ubita na sztywno). Do piany dodajemy powoli, po trochu cukru. Całość nadal miksujemy. Kiedy uzyskamy bardzo sztywną pianę, nie przerywając miksowania dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Naszą pianę ubitą na sztywno za pomocą łyżki, dosyć szybko przekładamy na przygotowaną wcześniej blaszkę (formując ładny kształt). Beze wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w tej temperaturze. Następnie zmniejszamy temperaturę do 80 C i pieczemy ją jeszcze przez około 40-50 minut. Ostatnim etapem jest suszenie bezy, zmniejszamy temperaturę naszego piekarnika do 50 C, pieczemy ją przy otwartych drzwiczkach do momentu, kiedy przy włożeniu patyczka będzie delikatnie ciągnąca, lecz nie surowa w środku. Upieczoną beze zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku. Przekładamy ją na talerz lub patere, a następnie przygotowujemy dalszą część tego deseru. Do miski przelewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Całość miksujemy za pomocą miksera, na gęstą i bardzo sztywną bitą śmietanę. Gotową bitą śmietanę przekładamy na wystudzoną już beze. Granaty obieramy, osuszamy, przekrawamy na pół, a następnie łamiemy na mniejsze części i wydłubujemy ziarenka do miski. Gotowymi ziarenkami granatów obsypujemy Pavlovą. Tak przygotowany deser możemy podawać! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. SKŁADNIKI:

    2 jajka
    1/4 łyżeczki brązowego cukru
    1/6 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    50 g sera białego (chudego)
    200 g truskawek (do musu i dekoracji)
    100 g borówek amerykańskich
    1 łyżka oleju
    4-5 szt. orzechów nerkowca
    Kawałek gorzkiej czekolady (do dekoracji)
    Listki mięty (do dekoracji)

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy odrobiny brązowego cukru i całość mieszamy. Patelnie do naleśników przesmarowujemy olejem i dobrze nagrzewamy (wylewam olej na zimną jeszcze patelnię i rozprowadzam go za pomocą ręcznika papierowego). Na rozgrzaną patelnie wylewam moją mieszankę z roztrzepanych jajek i cukru brązowego (oczywiście naszą masę rozprowadzam na całą powierzchnię patelni). Kiedy nasza masa zacznie się już ścinać przekręcamy nasz omlet na drugą stronę (ważne, by był delikatnie złoty z obydwu stron). Usmażonego omleta ściągamy na deskę i czekamy, aż całkowicie ostygnie. W międzyczasie truskawki myjemy, obsuszamy i blenderujemy, aż do momentu uzyskania musu (zostawiamy 2-3 szt do dekoracji). Wystudzonego już omleta zwijamy delikatnie w rulonik i kroimy na małe kawałki. Gotowy mus z truskawek delikatnie nakładamy na talerz. Do naszego twarogu dodajemy cukru z prawdziwą wanilią i rozdrabniamy go na mniejsze kawałeczki. Na gotowy mus wykładamy nasze ruloniki z omletu oraz ser. Borówki myjemy i delikatnie osuszamy, pozostałe zaś truskawki kroimy w mniejsze kawałki. Do naszego musu, ruloników z omleta i sera dokładamy borówki i pokrojone wcześniej truskawki. Na koniec drobno siekamy orzechy i ścieramy na drobnych oczkach tarki czekoladę. Całość dekorujemy posiekanymi orzechami, startą czekoladą i listkami świeżej mięty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ale nie dodałam nazwy dania "Omlet/ mus z truskawek/ twaróg/ świeże owoce/ mięta/ gorzka czekolada"

      Usuń
    2. Dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  3. Kutia/miód pitny/mandarynka/biszkopt korzenny

    SKŁADNIKI:

    300 g maku
    50 g orzechów
    300 g pszenicy
    50 g śliwek
    50 g suszonych fig
    50 g suszonych moreli
    50 g wcześniej przygotowanej skórki z pomarańczy
    200 ml śmietanki 30 %
    100 ml miodu do kutii + 25 ml do galaretki
    100 ml miodu pitnego (trójniak)
    1,5 g Agaru
    5-6 szt. słodkich mandarynek
    20 g cukru trzcinowego (na 100 ml płynu)
    Xanthan (1 g na 100 ml płynu)
    100 g mąki
    2 jajka
    50 g cukru
    2 łyżeczki przyprawy do piernika

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    Lody o smaku kutii:

    Pszenicę oczyszczamy, myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i moczymy całą noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy, aż pszenica będzie miękka. Ugotowaną pszenicę odcedzamy. W międzyczasie orzechy, śliwki, figi i morele drobno siekamy. Następnie nasz mak płuczemy, odcedzamy i mielimy za pomocą maszynki do mielenia. Zmielony mak przekładamy do większej miski, dodajemy posiekane wcześniej bakalie, miód, pszenicę oraz śmietankę. Całość odkładamy do zamrażalki i zamrażamy, aż do -20 C. Tak przygotowaną kutie wkładamy do Pacojeta i mielimy.

    Galaretka z miodu pitnego:

    Do garnka przekładamy miód i wlewamy miód pitny. Całość podgrzewamy do 80 C, następnie zdejmujemy garnek z "gazu" i dodajemy agar. Całość dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się agaru. Tak przygotowaną galaretkę z miodu pitnego przelewamy do formy o wybranym wcześniej kształcie i odstawiamy do lodówki. Kiedy nasza galaretka zastygnie, wycinamy ją z foremki.

    Konfitura z mandarynek:

    Mandarynki obieramy ze skóry, a następnie z błonek. Obrane już przekładamy do garnka, dodajemy do nich cukier brązowy i całość gotujemy na "małym ogniu". Zagotowane już przecieramy przez sito. Do gotowej konfitury dodajemy xhanthanu, całość mieszamy, do uzyskania żelowej konsystencji.

    Biszkopt:

    Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i całość ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i przyprawę do piernika. Gotową masę przekładamy do syfonu, wbijamy dwa naboje, a następnie wyciskamy do papierowego kubeczka. Tak przygotowany biszkopt wkładamy do kuchenki mikrofalowej na około 1,5 minuty. Kiedy nasz biszkopt jest gotowy, wyjmujemy go z kubeczka, a następnie kruszymy.


    Gotową galaretkę z miodu pitnego przekładamy na talerz, a następnie wykładamy naszą konfiturę z mandarynek. Z lodów o smaku kutii robimy tzw. "knela". Na wierzch konfitury układamy wcześniej przygotowane lody. Na koniec nasz deser obsypujemy wcześniej pokruszonym biszkoptem. Tak przygotowanym deser możemy podać naszym gościom lub sami rozkoszować się jego wyjątkowym smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kajmakowa napoleonka bez pieczenia
    Składniki:
    (na blaszkę 20x20cm)

    1 1/2 klasycznego opakowania krakersów

    1 litr mleka
    6 żółtek
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru pudru
    500g miękkiego masła
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    1 puszka kajmaku

    Przygotowanie:

    Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na jej dnie ułożyć warstwę krakersów - słoną stroną do góry.

    Z mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować. W pozostałej ilości mleka wymieszać żółtka, cukier i obie mąki. Kiedy mleko się zagotuje wlać do niego mieszankę, ugotować jak budyń mieszając często. Gotować 3-4 minuty. Gotowy krem odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Miękkie masło utrzeć na puch. Do masła dodawać po łyżce zimny budyń, miksując na wysokich obrotach, aż do powstania gęstego kremu.

    Krem wyłożyć na krakersy, przykryć ich drugą warstwą - solą do kremu. Na wierzchu rozsmarować kajmak, a na kajmaku ułożyć kolejną warstwę krakersów.
    Tak przygotowane ciasto schować do lodówki, najlepiej na całą noc.

    Katarzyna Załuska

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka po królewsku
    Składniki:
    (na tortownicę 24cm)

    1/2 opakowania biszkoptów (u mnie z powodu braku biszkoptów - herbatniki)
    15 średnich jabłek
    100g masła
    3 żółtka
    1 szklanka cukru
    3 galaretki brzoskwiniowe
    ewentualnie orzechy, rodzynki czy inne bakalie

    Przygotowanie:

    Tortownicę wyłożyć biszkoptami, odstawić.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka, podgrzewać. Żółtka wymieszać z cukrem na kogel - mogel. Do gorących jabłek dodać masło, a kiedy się rozpuści dodać równiej żółtka z cukrem. Gotować aż jabłka zmiękną. Do masy dosypać 2 suche galaretki i wymieszać dokładnie. Gorącą masę przełożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać, schłodzić i schować do lodówki.
    Pozostałą galaretkę rozpuścić w 400ml wody, tężejącą polać jabłka. Schłodzić w lodówce.
    Szarlotka najlepsza jest na drugi dzień, kiedy galaretki porządnie stężeją, a biszkopty delikatnie nasiąkną sokiem jabłkowym.

    Katarzyna Załuska

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik śmietankowy
    Składniki:
    (tortownica 26cm)

    CIASTO:

    70g cukru pudru
    100g zimnego masła
    200g mąki
    1 jajko
    sól
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:

    1 kg mielonego twarogu
    400ml kwaśnej śmietany 18%
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 budyń waniliowy

    Przygotowanie:

    CIASTO:
    Wszystkie składniki szybko zagnieść, podzielić na dwie równe części, schować do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie jedną część rozwałkować na kształt koła o średnicy 26cm, wyłożyć ciastem tortownicę wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą lub mąką. Ponownie schować do lodówki.

    MASA SEROWA:
    Do miski włożyć śmietanę i twaróg, zmiksować do połączenia składników. Dodawać cukier i po jednym jajku miksując. Następnie dosypać cukier waniliowy i budyń. Dokładnie, ale nie za długo zmiksować. Wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część dobrze schłodzonego ciasta.
    Piec w 160'C około 50-60 minut.
    Wystudzić w piekarniku, wierzch można posypać cukrem pudrem.

    Katarzyna Załuska

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jogurtowe ze śliwkami
    Składniki:
    (blaszka 20x20cm)

    300g mąki pszennej tortowej
    1 jajko
    400ml jogurtu greckiego
    3/4 szklanki cukru
    1 1/2 łyżeczki sody
    120ml oleju (u mnie 60 ml oleju rzepakowego i 60ml oliwy z oliwek cytrynowej)
    szczypta soli
    śliwki i maliny (ilość taka aby pokryć wierzch ciasta), u mnie dodatkowo garść żurawiny suszonej
    cukier puder do posypania

    Przygotowanie:

    Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać łyżką lub trzepaczką na gładkie, gęse ciasto.
    Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce - wypestkowane śliwki skórką do dołu i maliny. Piec w 170'C około 50 minut, do suchego patyczka.
    Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

    Katarzyna Załuska

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik doskonały
    Składniki: (26cm)

    SPÓD:

    150 g ciasteczek lub herbatników kakaowych
    100g masła

    MASA SEROWA:

    1kg sera 3-krotnie zmielonego chudego
    350g cukru
    7 dużych jajek
    200g masła
    4 łyżki kaszy manny
    1 budyń waniliowy
    200ml śmietanki kremówki

    Ciasteczka dokładnie pokruszyć, masło roztopić. Połączyć masło z ciasteczkowymi okruszkami, wymieszać, wylepić dno blaszki. Wstawić do lodówki na pół godziny.


    Masło utrzeć z jajkami i cukrem, następnie dodać ser i wszystkie pozostałe składniki. Mieszać krótko, na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Wylać na przygotowany wcześniej, schłodzony spód.
    Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Na dolne piętro wstawić naczynie żaroodporne z wodą, tortownicę ustawić piętro nad "kąpielą parową". Piec około 70 minut.
    Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

    Katarzyna Załuska

    OdpowiedzUsuń
  9. Poduszeczki na zsiadłym mleku
    Składniki:

    420g mąki
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku
    1 szklanka zsiadłego mleka
    marmolada wieloowocowa
    1 białko + cukier do posypania


    Przygotowanie:

    Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać zsiadłe mleko i jajko, wyrobić na gładkie ciasto.
    Ciasto rozwałkować w prostokąt, wycinać kwadraty około 6x6cm, na co drugi placuszek nakadać porcję marmolady, przykrywać drugim placuszkiem. Brzegi zlepiać lub docisnąć widelcem. Każde ciasteczko posmarować białkiem i posypać cukrem.
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach około 15 minut, do zezłocenia.

    Katarzyna Załuska

    OdpowiedzUsuń
  10. Kruche ciasto z owocami i pianką
    Składniki:

    CIASTO:

    0,5 kg mąki
    1kostka margaryny
    100 g cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu

    DODATKOWO:

    500 g dojrzałych czereśni i czarnych porzeczek


    PIANKA:

    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe bez cukru
    0,5 szklanki oleju
    szczypta soli


    Przygotowanie:

    CIASTO:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Drugą część schładzamy. Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy, porzeczki myjemy i przebieramy.

    PIANA: Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche. Na piance układamy owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    Katarzyna Załuska

    OdpowiedzUsuń
  11. Lodowiec.

    Hit końca lat 90-tych (w moim przypadku i otoczeniu).
    Moje pierwsze ciasto na zimno, które jako nastolatka robiłam setki razy.
    Przepis w moich własnych, dawnych notatek.

    (Tortownica około 21 cm)
    Masa:
    200-250g masła śmietankowego (w oryginale jest kostka, ale śmiało można dodać 200g; nie zastępujcie margaryną)
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru (nie co mniej)
    1 szklanka mleka
    1 budyń śmietankowy/waniliowy
    2-3 łyżki kakao
    Dodatkowo:
    150g okrągłych biszkoptów
    1 galaretka
    owoce

    Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody.
    Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z budyniem (proszkiem).
    Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając zagotować.
    Ostudzić.
    Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym budyniem.
    Krem podzielić na 2 części i do jednej z nich dodać kakao.
    Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
    Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce, masę ciemną i owoce.
    Całość zalać resztą galaretki i schłodzić w lodówce.

    Diana Rusiłowicz

    OdpowiedzUsuń

  12. Rolada z galaretką.

    Biszkopt:
    3 jajka
    50g cukru
    3,5 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 galaretka truskawkowa (może być inny smak)
    masło do wysmarowania formy
    cukier puder (lub waniliowy) do oprószenia ściereczki

    Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż zaleca instrukcja na opakowaniu (zamiast 500 użyć 400 ml).
    Ostudzić i wstawić do lodówki, aby stężała.
    (Nie powinna stężeć całkowicie, ale nie może być płynna - wsiąkłaby w biszkopt).
    Przygotować biszkopt.
    Białka ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Dodać cukier (powoli) i żółtka (nadal ubijając).
    Wsypać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać.
    Blachę (o wymiarach 33 x 26 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przelać masę biszkoptową.
    Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.
    Ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć cukrem pudrem (lub cukrem waniliowym).
    Położyć na nią upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia.
    (Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.)
    Po tym czasie ciasto odwinąć ze ściereczki.
    Wyłożyć na nie warstwę galaretki i zwinąć z taki sam sposób jak była zwinięta z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku.
    Zwiniętą roladę schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.

    (Do biszkoptu użyłam barwnika spożywczego.)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rolada Jagodowa Poezja

    Orzeźwiające, mocno jagodowe ciasto to doskonały pomysł na niedzielne popołudnie przy kawusi z najbliższymi i z pewnością zaspokoi podniebienia wszystkich miłośników tych leśnych owoców. Smakuje rewelacyjnie !

    Składniki

    Biszkopt
    3 jajka
    4 łyżki cukru pudru
    1/2 mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżeczki kakao

    Masa serowa
    250g białego sera
    0,5l śmietany 36%
    3 łyżeczki żelatyny
    6 łyżek mleka
    4 łyżki cukru pudru

    Mus jagodowy
    2 szklanki jagód
    2 jagodowe galaretki
    1/2 szklanki wody

    Poncz
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/4 szklanki wrzątku
    2 łyżki likieru amaretto

    Dodatkowo
    80ml śmietany 36%
    1 łyżeczka cukru pudru
    100g mlecznej czekolady
    cukrowe kwiatki do dekoracji

    Wykonanie

    1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 39 x 30cm i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut.

    2. Mus jagodowy
    Jagody przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmiksować blenderem, dodać sypkie galaretki i energicznie wymieszać do rozpuszczenia galaretek. Wystudzić i podzielić na dwie części.

    3. Masa serowa
    Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. W misce zmiksować ser, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku. Powstałą masę podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać jedną część musu jagodowego i dokładnie wymieszać.

    4. Poncz
    Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, wlać alkohol i dokładnie wymieszać.

    5. Biszkopt przełożyć do keksówki o wymiarach 12 x 30cm w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy dodam środek. Biszkopt lekko nasączyć ponczem
    i wylać masę serową. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z jagodami i ponownie wstawić do lodówki na około 30minut. Na wierzch wylać mus jagodowy i przykryć biszkoptem. Wierzch nasączyć ponczem i wstawić do lodówki na 60minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto z keksówki.

    6. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Czekoladę rozpuścić
    w kąpieli wodnej i polać wyłożone ciasto. Na wierzchu udekorować ubitą śmietaną i kwiatkami z cukru.


    linka2107.88@o2.pl Ewelina P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ piękne kolorki !
      Dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  14. Najlepszy deser,który zawsze robi wrażenie na domownikach i nie tylko;) Niezawodny o każdej porze roku i na każda uroczystość.
    Przyznaję, że czasem robie go na poprawę nastroju ;)

    Pavlova :
    Na jeden spory placek:
    4 białka,
    16 płaskich łyżek cukru
    1 płaska łyżka octu winnego
    2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
    wanilia lub cukier waniliowy
    Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier
    Po ubiciu dodać ocet i mąkę kukurydzianą i delikatnie wymieszać.
    Wyłożyć na tortownicę (ok. 24cm) najlepiej na papier do pieczenia lekko przesmarowany tłuszczem i delikatnie wysypany tartą bułką.
    Upiec przez godzinę w 170 stopniach a później zmniejszyć temp. do 120 i jeszcze 1/2godziny.
    Bita śmietana i dowolne owoce, ja gorąco polecam granaty i np maliny czy borówki wedle uznania.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jesienna tarta
    ciasto: 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru pudru, płaska łyżeczka soli, łyżeczka proszku do pieczenia, kostka masła, 1 jajko. cynamonowa polewka: 3 jajka, 2 łyżeczki cynamonu, szklanka śmietany, 5 łyżeczek cukru.
    pół kg śliwek, szklanka jeżyn.
    Zagnieść ciasto, wylepić formę tarty i pookładać na nim śliwki. Piec 15 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie wylać na ciasto polewkę cynamonową (wymieszane składniki polewki) i posypać jeżynami. Piec kolejne 15 min. Szybkie i pyszne ciasto a do tego przez przypadek wyszło na czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto Gruszkowa finezja



    Ciasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina.





    SKŁADNIKI



    Biszkopt :

    2 jajka

    1/2 szklanki cukru

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    1/2 szklanki mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    4 łyżeczki kakao



    Masa gruszkowa:

    2kg dojrzałych gruszek

    0,75 l wina białego półsłodkiego

    4 galaretki o smaku gruszkowym

    1 cukier wanilinowy 30g

    1 łyżka żelatyny



    Masa z bitej śmietany:

    0,5 l śmietany 30%

    2 łyżki cukru pudru

    2 śmietan-fixy



    Dodatkowo:

    cynamon

    260g rurek waflowych z polewą czekoladową

    żółte perełki

    kwiatki cukrowe



    Poncz:

    1łyżka kawy rozpuszczalnej

    75ml Amaretto

    1/3 wrzącej wody



    WYKONANIE

    1. Biszkopt

    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut.





    2. Masa gruszkowa

    Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić do wrzenia.
    Całość prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia galaretek. Nie gotować !



    3. Poncz

    Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie wlać amaretto, wymieszać. Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem. Cały obwód obłożyć rurkami z czekoladą, następnie wylać wystudzoną masę gruszkową i wstawić do lodówki na około 30 minut.



    4. Masa z bitej śmietany

    Mikserem ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixem.. Przełożyć na masę gruszkową i wyrównać szpatułką z ząbkami.

    Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować żółtymi perełkami oraz kwiatkami z cukru. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

    linka2107.88@o2.pl Ewelina P

    OdpowiedzUsuń
  17. SEROWE SAKIEWKI Z JABŁKAMI I LUKREM

    Nie pamiętam, który to już raz robię te sakiewki. Są nieziemskie! Sprawdzą się doskonale jako przekąska w ciągu dnia. Serdecznie polecam!

    Składniki: (na około 40 sakiewek)

    Ciasto:
    250 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
    250 g masła
    2 szkl. mąki pszennej

    Lukier:
    1 szkl. cukru pudru
    1 łyżka kwaśnej śmietany 12%

    Dodatkowo:
    4 jabłka
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki cukru

    Przygotowanie:

    1. Ciasto: Składniki na ciasto szybko wyrobić rękami, uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 60 minut.

    2. Nadzienie: Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem.

    3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać kwadraty o wymiarach 8x8 cm. (pomogłam sobie szablonem z kartki) Na każdy kwadracik nałożyć łyżeczkę jabłek. Wszystkie rogi złączyć ze sobą, tworząc sakiewki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 35 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

    4. Lukier: Składniki dobrze wymieszać ze sobą, do uzyskania gęstego lukru (w razie potrzeby dodać więcej śmietany lub cukru pudru) Polać lukrem ostudzone sakiewki. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. CIASTO TROCINIAK

    Pyszny przekładaniec składający się z puszystego biszkoptu, słodkiego kremu budyniowego, zielonej galaretki z jabłkami i podprażonego na masełku kokosu. Wszystkie te smaki doskonale się równoważą i tworzą naprawdę smaczne ciasto o dziwnej nazwie "Trociniak". W moim domu gości on bardzo często, w szczególności na przyjęciach urodzinowych i świętach Bożego Narodzenia. Pamiętam jak jeszcze kilka lat temu to mama zajmowała się przygotowaniem tego smakołyku i dawała mi oblizywać resztki kremu budyniowego z miksera. Teraz role się odwróciły ;)

    Składniki: (na blaszkę 24x35 cm)

    Biszkopt:
    4 jajka w temperaturze pokojowej
    szczypta soli
    150 g cukru
    100 g mąki pszennej
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:
    500 ml mleka
    1/4 szkl cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    200-250 g miękkiego masła

    Masa jabłkowa:
    3 galaretki agrestowe
    5 jabłek
    1 l gorącej wody

    Dodatkowo:
    100 g wiórków kokosowych
    2 łyżki masła
    1 łyżka cukru

    Przygotowanie:

    1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksować. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez około 25-30 minut do "suchego patyczka". Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

    2. Krem budyniowy: 400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić przesiane mąki. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do puszystości. Dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując.

    3. Masa jabłkowa: Galaretki dobrze rozpuści w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Jabłka obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dokładnie odcisnąć sok i wymieszać z tężejącą galaretką.

    4. W rondelku rozpuścić masło, wsypać cukier oraz wiórki kokosowe. Cały czas mieszając prażyć kilka minut do ładnego zezłocenia, uważając, by wiórki się nie przypaliły. Ostudzić.

    5. Biszkopt umieścić w blaszce, w której był pieczony. Wysmarować go 2/3 kremu budyniowego. Na krem wylać tężejącą galaretkę z jabłkami. Schłodzić do całkowitego stężenia. Wysmarować resztą kremu budyniowego i posypać podprażonym kokosem. Schłodzić minimum 2 godziny. Smacznego! ;)

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. CIASTO ZEBRA

    Pomysłowe ciasto.. a raczej dwukolorowa babka, która zachwyci gości przede wszystkim swoim wyglądem ;) Jej przygotowanie nie wymaga większych. Na pewno się uda :D

    Składniki:

    Ciasto:

    5 dużych jajek w temperaturze pokojowej

    1 szkl cukru

    1 szkl wody gazowanej w temperaturze pokojowej

    1 szkl oleju słonecznikowego w temperaturze pokojowej

    3 szkl mąki pszennej + 2 łyżki

    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 kopiaste łyżki kakao

    kilka kropel aromatu waniliowego

    Dodatkowo:

    cukier puder do oprószenia

    Przygotowanie:

    1. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując uważając, by piana nie opadła. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Przesianą mąkę, olej, wodę oraz proszek do pieczenia dodawać na zmianę, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej 2 łyżki mąki i również wymieszać.

    2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!). Ciasta wylewać na środek tortownicy po 2 łyżki na przemian jasnego i ciemnego, aż do wyczerpania mas. Piec w 160 st.C około 20 minut. Następnie podwyższyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze 35-40 minut do "suchego patyczka" Uchylić piekarnik i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. CIASTO MALINOA CHMURKA

    To ciasto podbiło moje serce dawno temu, podbiło je zarówno swoją smaczną nazwą, ale przede wszystkim obłędnym smakiem. Kruche blaty ciasta, słodka beza, mus malinowy, migdały i bita śmietana. Niebo w gębie. Serdecznie polecam!


    Składniki:

    Ciasto kruche:
    500 g mąki pszennej
    6 żółtek
    ½ szkl. cukru pudru
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła

    Beza:
    6 białek
    1 ¼ szkl. cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Mus malinowy:
    2 galaretki malinowe
    500 g zmiksowanych na puree malin

    Bita śmietana:
    500 ml śmietany 30-36%
    ½ łyżeczki żelatyny w proszku
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    dżem malinowy
    100 g płatków migdałowych


    Przygotowanie:

    1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zbitego ciasta. Uformować z niego kulę, następnie owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na około 30 minut. Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Obydwie części wykleić do dwóch blaszek o wymiarach 35x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą wysmarować dżemem malinowym.

    2. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę podzielić na dwie części i rozsmarować je na ciastach wysmarowanych dżemem. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Obydwa placki piec w 170 st.C około 35-40 minut do zarumienienia się bezy. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia (jeśli nie posiadamy dwóch identycznych form, można piec ciasta po kolei)

    3. Mus malinowy: Galaretki rozpuścić w 600-700 ml wrzącej wody, przestudzić. Dodać puree z malin i dobrze wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia.

    4.Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać do niej kilka łyżek śmietany i energicznie wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się masy). Strumieniem wlewać stopniowo do śmietany, zmiksować.

    5. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć ½ bitej śmietany, schłodzić, aż śmietana stężeje. Następnie wyłożyć na nią mus malinowy i ponownie schłodzić w lodówce. Na malinowym musie rozsmarować resztę bitej śmietany i przykryć drugim blatem ciasta. Tak przygotowaną "Malinową Chmurkę" schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. CIASTO 3 BIT

    Bardzo popularne ciasto, które zachwyca swoim smakiem, zbliżonym do batonika 3 bit. Składa się z 3 warstw herbatników, kajmaku, masy budyniowej, bitej śmietany i startej, ciemnej czekolady. Nie wymaga pieczenia, doskonałe na każdą okazję. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by herbatniki zmiękły. Gorąco polecam! :D

    Składniki:

    Masa budyniowa:
    2 szkl mleka
    1/4 szkl cukru
    2 żółtka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    180 g miękkiego masła

    Dodatkowo:
    1 puszka masy krówkowej (400-500 g)
    500 ml śmietanki kremówki 36%
    1 śmietan – fix
    1-2 łyżki cukru pudru
    1 gorzka czekolada, starta na drobnych oczkach
    75 sztuk herbatników (około 400 g)


    Przygotowanie:

    1. Masa budyniowa: 1 ½ szkl mleka zagotować razem z cukrem. W reszcie mleka rozpuścić obydwie mąki oraz żółtka. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gęsty budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując, do uzyskania puszystego kremu.

    2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem.

    3. Herbatniki wyłożyć na spód formy o wymiarach 35x24 cm wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować je masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Na górę ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. PIWO Z GALARETKI

    Dwa składniki- galaretka i woda... tylko tyle potrzeba do rozchmurzenia przyjaciół lub rodzinki ;D Mnóstwo śmiechu, zabawy i zaskoczenia! Jeśli chcesz wywołać uśmiech na twarzach najbliższych, to polecam zrobić ten prosty deserek. Nigdy nie zapomnę zdziwienia mojego taty, gdy przechylił szklankę, a piwko nawet nie drgnęło ;)


    Składniki:

    1 galaretka pomarańczowa
    400 ml wrzącej wody

    Przygotowanie:

    Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie. Gdy ostygnie, przelać ją do dwóch szklanek (odkładając kilka łyżek do innej miski. Będzie potrzebna do zrobienia pianki.) Szklanki z galaretką schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia, a odłożoną wcześniej galaretkę lekko ubić trzepaczką/ mikserem do spienienia. Piankę wylać na stężałe galaretki. Całość ponownie schłodzić w lodówce około 20 minut. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. CRUMBLE MALINOWO-TRUSKAWKOWE


    Crumble to nic innego jak owoce pod kruszonką ;) Świetna propozycja zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Angielski deserek, którego przygotowanie zajmuję zaledwie kilka minut :) Każdy sobie z nim poradzi. Wyśmienicie smakuję z gałką lodów...Polecam! :D


    Składniki:


    70 g zimnego masła

    120 g mąki pszennej

    80 g cukru brązowego

    250 g malin

    250 g truskawek


    Przygotowanie:


    Mąkę, brązowy cukier oraz zimne masło zagniatamy rękami do uzyskania kruszonki. Maliny i truskawki umyć, osuszyć. Umieścić je na dnie 4 kokilek/ramekinek. Obficie posypać kruszonką. Piec w 190 st.C przez około 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z lodami. Smacznego!

    akrobatkaspoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Torcik Arbuzowy
    paczka okrągłych biszkoptów
    500 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    łyżeczka ekstraktu z wanilii
    3 łyżki cukru pudru
    1 arbuz
    1 galaretka arbuzowa
    dowolne owoce do dekoracji
    Biszkopty układamy na dno formy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, gdy już będzie ubita dodajemy ekstrakt z wanilii i serek mascarpone. Mieszamy i wykładamy na biszkopty. Kroimy arbuza i przez sito przecieramy aby pozbyć się miąższu i pestek. Ok. 2 szklanki soku z arbuza zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę arbuzową. Schłodzoną galaretkę wylewamy na masę śmietanową. Ja wrzuciłam do niej letnie owoce: maliny i borówki. Gotowy torcik dekorujemy bitą śmietaną i kulkami z arbuza. Torcik podany prosto z lodówki jest bardzo orzeźwiający.

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękna nagroda pełna smakowitych przepisów :-) Zgłaszam się do słodkiego konkursu, a przepisem nr 1 w mojej rodzinie jest sernik na zimno wg rodzinnej receptury ze stron mojego taty. Nie jest to typowy sernik na zimno z dodatkiem żelatyny, przypomina nieco wielkanocną paschę i jest naładowany bakaliami (można spokojnie rzec, że to bakalie sklejone masą serową). Właśnie ze względu na bogactwo bakalii, które w czasach mojego dzieciństwa były towarem zdecydowanie luksusowym, sernik był przygotowywany tylko na specjalne okazje i święta. Przepis jest przekazywany w rodzinie od dawna, a dla mnie jest także wspomnieniem pierwszego, dziecięcego pichcenia wspólnie z tatą. Zresztą do dziś przygotowujemy go wspólnie na święta, ja nadal odpowiadam za niewdzięczną robotę krojenia bakalii, wyjadając je przy tym, a tata tym samym „karcącym” głosem co ponad 20 lat temu upomina mnie: „Hanuś, bo braknie...” (proszę mi wierzyć, bakalii idzie porządna micha-nie ma szans, by zabrakło, nawet przy podjadaniu :-) )
    Sernik mojego Taty
    podłużne biszkopty do wyłożenia spodu
    ok. 1,5 -1,6kg sera mielonego (najlepiej mielonego ręcznie, niewiaderkowego – chyba że mamy sprawdzony, nierzadki ser wiaderkowy bez dodatków)
    kostka masła (tata daje troszkę mniej), miękkiego (wyciągnąć wcześniej i zostawić w temp. pokojowej)
    25 dkg cukru pudru
    małe opakowanie cukru waniliowego
    25 dkg orzechów włoskich
    ponadto:
    migdały, orzechy laskowe, rodzynki, suszone brzoskwinie, morele, winogrono suszone, żurawina, suszone wiśnie, jagody... mogą być inne ulubione bakalie tylko nie śliwki; wszystkie pokroić (można dodać również drobno pokrojoną gorzką czekoladę-to modyfikacja mojej bratowej)
    Spód tortownicy (27cm) wyłożyć pergaminem/papierem do pieczenia, dopiero na to wykładać biszkopty, szczelnie jeden obok drugiego, docinając biszkopty tak aby nie zostawały "dziury", brzeg tortownicy posmarować masłem i obsypać zmielonymi orzechami albo drobno pokruszonymi biszkoptami.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać ser, zmiksować, dodać bakalie, wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopty, wygładzić wierzch - można oprószyć zmielonymi orzechami lub posypać płatkami migdałowymi
    Schłodzić w lodówce.
    Pozdrawiam
    Ania
    (FB polubiony jako Ann Ma Rie)

    OdpowiedzUsuń
  26. Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami

    Spód ciemnego sernika:
    100g herbatników
    2 łyżki kakao
    3 łyżki masła
    Pół łyżeczki chilli

    Serniki:
    1kg serka homogenizowanego
    2 opakowania budyniu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    500g musu z dyni hokkaido
    2 łyżki cukru waniliowego
    10 łyżek kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki kawy mielonej
    2 dojrzałe figi

    Polewa czekoladowo-kawowa:
    150g śmietanki kremówki 36%
    80g czekolady mlecznej
    80g czekolady gorzkiej
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka masła
    4 łyżki likieru kawowego

    Tortownica 22cm i 18cm
    Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem, chilli i kakao na gładką masę. Tortownicę 22cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy przygotowanym herbatnikami i wstawiamy do lodówki.
    Dynię myjemy, odcinamy końce, przecinamy na pół i wydrążamy ziarna. Posypujemy ją cukrem waniliowym i zawijamy w folię aluminiową – pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190*C. Zostawiamy do wystudzenia.
    Jajka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Dodajemy partiami serek, a gdy masa będzie dobrze połączona, dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Masy serowej będzie ok. 1200g – dzielimy ją na dwie równe porcje. W jednej misce miksujemy masę serową z kawą rozpuszczalną i mieloną, w drugiej blendujemy razem z letnią upieczoną dynią.
    Tortownicę 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy sernik dyniowy i kilka razy uderzamy tortownicą w blat. Jedną figę tnę w ósemki i układam kawałki na serniku dyniowym. Tortownicę 22 cm wyciągamy z lodówki, na twardy herbatnikowy spód wlewamy sernik kawowy i kilka razy uderzamy tortownicą w blat. Obie blaszki wkładamy do zimnego piekarnika, nagrzewamy go do temperatury 180*C. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C, następnie zmniejszamy do 140*C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Ostatni raz zmniejszamy temperaturę do 110*C i pieczemy 30 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
    Swoje serniki piekę wieczorem i ostudzone wkładam do lodówki - razem z tortownicą. Następnego dnia rano zajmuję się składaniem ich w całość. Wtedy mam pewność, że nic się nie rozpadnie i będą miały idealną konsystencję. Herbatnikowy dół po nocy spędzonej w lodówce również idealnie będzie się trzymał sernika kawowego.
    Kremówkę przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień. Dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier puder, kawę rozpuszczalną, likier kawowy, masło i za pomocą trzepaczki mieszam na gładką masę. Ciepłą polewę przelewam do małego dzbanka – dzięki dzióbkowi dzbanka później będzie się łatwiej dekorowało ciasto. Polewę odstawiam do stężenia – najlepiej dekoruje się, gdy osiągnie gęstość tężejącej galaretki.
    Na paterze układamy sernik kawowy a na nim sernik dyniowy i lekko dociskamy. Całość dekorujemy gęstą polewą czekoladową i jedną świeżą figą pociętą w ósemki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Normalnie mam ślinotok :).
      Dzięki za udział w konkursie.

      Usuń
  27. Ciasto "No name"


    Składniki:

    Ciasto:
    ok. 150 g margaryny
    40 dag mąki
    4 żółtka
    1 szklanka pudru
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka amoniaku (płaska)

    Dodatkowo:
    1 łyżka kakao
    1 powidło śliwkowe (280 g)
    1 tabliczka gorzkiej czekolady (zostawić trochę do utarcia na dekorację)
    10 dag rodzynek
    10 dag wiórków kokosowych
    1 szklanka orzechów włoskich
    1 opakowanie kisielu wiśniowego
    1 szklanka cukru
    8 białek

    Krem:
    0,5 l mleka
    5 żółtek (można dać 4)
    20 dag cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    2 kostki masła lub margaryny

    Amoniak rozpuścić w śmietanie. Z podanych składników, dodając śmietanę, zagnieść i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao. Ciasto białe rozwałkować, podsypując mąka, przełożyć za pomocą wałka do formy (wymiary 40x24)wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i posmarować powidłem.
    Ubić pianę z czterech białek i ½ szklanki cukru, dodać pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę , rodzynki (wcześniej namoczone), wiórki kokosowe i posiekane orzechy włoskie. Wszystko wymieszać, wyłożyć na białe ciasto i upiec. Piec góra-dół w piekarniku nagrzanym do 150°C przez ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).
    Ciasto ciemnie również rozwałkować i wyłożyć na blachę.
    Ubić pianę z czterech białek i ½ szklanki cukru, na koniec dodać kisiel i delikatnie połączyć. Wylać na ciasto ciemne i upiec. (Temp.150°C, góra-dół, czas pieczenia ok. 30-35 min.)
    Z podanych składników na krem ugotować budyń. (1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem. W ½ szklanki mleka wymieszać żółtka i budyń, wlać na gotujące mleko i gotować na małym ogniu, mieszając aż powstanie gęsty krem). Ostudzić i utrzeć z masłem.
    Przełożenie:
    Na spód dać jasny placek z bakaliami, kolejno masę budyniową (zostawić trochę na posmarowanie wierzchu ciasta ) i przykryć ciemnym plackiem odwracając go spodem do góry. Wierzch ciasta posmarować resztą masy i posypać startą czekoladą. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasto "Pomadka"

    Składniki:
    Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Beza makowo - kokosowa:
    6 białek
    15 dag cukru
    15 dag wiórek kokosowych
    15 dag maku

    Krem:
    0,5 l mleka
    6 żółtek
    1/3 laski wanilii
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 kostka masła

    Polewa:
    tabliczka gorzkiej czekolady
    1/4 kostki masła
    2 łyżki śmietany
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka miodu

    Dodatkowo:
    wafel tortowy (lub herbatniki moczone w wódce)
    wiórki kokosowe do posypania polewy

    1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Kolejno delikatnie łącząc dodać żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (24x40) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180°C i piec góra-dół przez ok. 20 minut. Biszkopt wystudzić.

    2. Beza makowo-kokosowa: Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Dodawać po trochę wiórki kokosowe oraz mak, delikatnie mieszając np. drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w temp. 180°C przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.

    3. Krem: Z podanych składników ugotować budyń, czyli połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej roztrzepać żółtka, mąkę i wanilię. Wlać na gotujące się mleko i mieszając rózgą gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Wystudzić, utrzeć z kostką masła.

    4. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Dodać śmietanę, cukier puder i miód, dokładnie wymieszać.

    PRZEŁOŻENIE: biszkopt - połowa kremu - ciasto bezowe z makiem - druga połowa kremu - wafel (lub herbatniki) - polewa

    OdpowiedzUsuń
  29. Puszysty placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką

    Składniki (na formę ok. 25 x 30 cm):

    Rozczyn
    35 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    125 ml mleka, lekko podgrzanego
    3 łyżki mąki
    Ciasto
    2 jajka
    1 żółtko
    150 g cukru
    szczypta soli
    500 g minus 3 łyżki mąki
    125 ml mleka, lekko podgrzanego
    100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    ok. 500 g truskawek, pokrojonych na kawałki
    Kruszonka
    90 g masła
    70 g cukru
    70 g mąki

    Rozczyn.
    Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy się roztopią, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.

    Ciasto.
    Jajka i żółtko zmiksować z cukrem i solą. Dodać rozczyn, a następnie 125 ml mleka. Dodać mąkę i zagnieść za pomocą miksera z końcówką hakiem do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodać masło i całość dokładnie zmiksować. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrastania na ok. 2 h (aż podwoi swoją objętość).

    Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieść, a następnie rozłożyć zmoczonymi wodą dłońmi na całej powierzchni blaszki. Na wierzchu ułożyć truskawki.

    Kruszonka.
    W miseczce rozetrzeć składniki na kruszonkę między palcami. Posypać wierzch ciasta. Ciasto odstawić do wyrastania na ok. 30 min.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 35 min., do tzw. suchego patyczka.

    OdpowiedzUsuń
  30. Brownie z pijanymi śliwkami

    Składniki (na kwadratową formę 25 x 25 cm):
    200 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki kakao
    175 g masła
    175 g cukru trzcinowego
    4 jajka
    90 g mąki
    szczypta soli
    300 g suszonych śliwek bez pestek, drobno pokrojonych
    1 szklanka whiskey

    Śliwki zalać whishey i odstawić na ok. 4 h.

    W kąpieli wodnej roztopić: czekoladę, kakao i masło, lekko przestudzić. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać powoli roztopioną czekoladę, a następnie mąkę i sól. Śliwki odcedzić i dodać do ciasta.

    Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20 - 25 min.

    OdpowiedzUsuń
  31. Tarta dyniowa pod bezą

    Składniki (na formę 23 cm):

    Kruche ciasto:
    220 g mąki
    100 g masła, zimnego
    50 g cukru pudru
    2 żółtka
    2 łyżeczki esencji waniliowej

    Z podanych składników zagnieść ciasto (można użyć miksera/ blendera). Ciastem wylepić spód i boki formy do tarty. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Schłodzone ciasto lekko nakłuć w kilku miejscach widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i zasypać suchą fasolą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 15 min., usunąć papier z fasolą piec jeszcze przez 10 min. Nieco ostudzić.

    Dyniowe nadzienie:
    1 kg dyni
    240 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
    2 jajka
    1 łyżeczka przeprawy piernikowej
    1/2 łyżeczki soli
    130 g brązowego cukru (lub mniej, całość wychodzi bardzo słodka)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Przygotowanie puree dyniowego (wyjdzie go 1 1/3 szklanki): z dyni usunąć pestki i pokroić w paski. Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 40 min., aż dynia będzie bardzo miękka. Miąższ oddzielić od skórki łyżką i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Ostudzić.

    Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować razem, do uzyskania jednolitej masy (będzie bardzo rzadka).

    Nadzienie wlać na podpieczony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 40 min. Wyjąć z piekarnika i nieco ostudzić.

    Beza:
    4 białka
    200 g cukru pudru
    1/2 łyżeczki winianu potasu lub 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Białka ubić na sztywno. Po 2 min. dodać winian potasu, cały czas miksując. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Bezę wyłożyć łyżką na tartę., tworząc fale. Piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

    OdpowiedzUsuń
  32. Moje ulubione z najprostszych ciast, piekłam już jako dziecko i piekę do tej pory na różne okazje :)

    Ciasto z truskawkami, jabłkami lub innymi owocami:

    Składniki:

    8 jajek
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    8 łyżek oleju rzepakowego
    4 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    truskawki świeże lub z kompotu (lub inne owoce)

    Sposób przygotowania:

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy kolejno mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość dokładnie miksujemy i wylewamy na blaszkę (25x30 lub ciut większą) wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na ciasto układamy równomiernie opłukane, odszypułkowane i odsączone z nadmiaru wody truskawki (niezbyt ciasno, bo jak puszczą sok wyjdzie nam zakalec, przy innych owocach, np. jabłkach można ułożyć gęściej).
    Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach.

    RADY:
    Do tego ciasta można wykorzystać różne owoce, np. truskawki, jabłka, czereśnie, maliny, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie, itp. Z każdym owocem smakuje wyśmienicie!
    Świeże owoce z powodzeniem zastępują marynowane (trzeba odpowiednio wcześniej odsączyć).
    Do ciasta można dodać odrobinę kakao - będziemy mieć biszkopt czekoladowy :)
    Jeśli na dużą blaszkę użyjemy pojedynczej ilości ciasta owoce, które puszczą sok "zdominują" biszkopt i wyjdzie nam zakalec :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Dawniej nie lubiłam serników, a teraz wprost przepadam! Moje pierwsze serniki piekłam pod dyktando przepisów z zeszytu Mamy. Obecnie już tak się wprawiłam, że staję przy kuchennym blacie i robię "na oko" o takim smaku, na jaki akurat mam ochotę ;) Ten kawowy kiedyś sobie wymyśliłam "na poczekaniu" i piekłam już kilkakrotnie, także na zamówienie :) jest przepyszny i stale do niego wracamy :)

    Składniki:

    Spód:
    1,5 szkl. mąki
    1/2 kostki masła
    1/4 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera "Mój Ulubiony"
    100 ml śmietanki 30 %
    6 jajek
    2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki wrzątku
    1/2 szkl. cukru
    1 budyń czekoladowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej

    Polewa:
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    1/2 tabliczki czekolady białej
    wiśnie z syropu

    Sposób przygotowania:

    Spód: Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy na wielkość tortownicy (26cm), nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach.
    Kawę zaparzamy w 2 łyżkach gorącej wody, studzimy.
    Masa serowa: Śmietankę ubijamy (nie na sztywno), dodajemy do niej ser i jajka (wszystkie na raz). Dokładnie miksujemy, dodajemy cukier, kawę, proszek budyniowy i obie mąki, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Masę serową wylewamy na zapieczony spód, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach, a potem jeszcze 20 minut w 150 stopniach. Gdyby sernik zbytnio się przypiekł w ciągu godziny wstawiamy nad niego pustą brytfannę.
    Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki 30%, oblewamy górę sernika. Dookoła brzegów robimy kleksy z rozpuszczonej białej czekolady, układamy na nich wiśnie odsączone z soku.

    OdpowiedzUsuń
  34. Kolejne moje konkursowe zgłoszenie to najlepszy placek z malinami jaki kiedykolwiek przyszło mi kosztować ;) jeszcze lepszego to już chyba nie ma :) zachwycił każdego z domowników, w szczególności mojego Męża i... sąsiada ;) obaj donosili mi maliny do jego wypieku (bo samemu to się nie chciało:P). No ale naprawdę - rozkosz dla podniebienia! :)

    Malinowa rozpusta:

    Składniki:

    Ciasto:
    3 i 3/4 szkl. mąki pszennej
    1 i 3/4 kostki masła (82% tłuszczu) w temp. pokojowej
    7 łyżek cukru
    8 żółtek
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Malinowy mus:
    8 białek
    1 szkl. cukru
    3 budynie o smaku malinowym

    Dodatkowo:
    1 koszyczek świeżych malin - opłukanych i osuszonych

    Sposób przygotowania:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka i masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części (40% i 605). Mniejszą wkładamy do zamrażarki, a większą do lodówki.
    Po 20 minutach wyjmujemy większą część, rozwałkowujemy i za pomocą wałka przenosimy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Dopasowujemy do spodu formy.
    Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (opcja góra-dół bez termoobiegu) - do zrumienienia. Studzimy.
    Za pomocą miksera ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia - około 3-4 minuty. Następnie wsypujemy budynie i miksujemy jeszcze 4-5 minut na wolnych obrotach. Powstałą piankę wykładamy na przestudzony spód i wciskamy maliny, dość ciasno obok siebie.
    Z zamrażarki wyciągamy pozostały kawałek ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na kruszonkę, rozsypujemy na cieście. Gotowe ciasto pieczemy 40-45 minut. Musimy zwracać uwagę na kruszonkę - jeśli zbyt mocno się podpieka przełączamy na samą grzałkę dolną (ja mniej więcej w połowie pieczenia przełączyłam).
    Przed krojeniem należy całkowicie wystudzić.

    OdpowiedzUsuń
  35. Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie

    Składniki:
    Piernikowy spód:
    1/3 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka miodu
    50 g czekolady
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 szklanki mleka
    2 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    Masa serowa:
    1 kg zmielonego twarogu
    400 g śmietany 18%
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    3 budynie śmietankowe
    1 pomarańcza (puree)
    100 g rodzynek
    Polewa:
    150 g mlecznej czekolady
    3-4 łyżki mleka

    Sposób przygotowania:
    1. Piernikowy spód: W garnuszku roztapiamy masło z cukrem i razem mieszamy. Następnie dodajemy miód, połamaną czekoladę, przyprawę do piernika, kakao oraz cynamon i razem wszystko mieszamy i podgrzewamy do roztopienia czekolady. Wyłączamy palnik i dodajemy sodę, mleko oraz jajka. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy mąkę i skórkę otartą z pomarańczy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę piernikową przelewamy do formy o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
    2. Masa serowa: Rodzynki sparzamy we wrzątku i studzimy. Obraną i pozbawioną białych błonek pomarańczę miksujemy na puree. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy do połączenia.
    3. Masę przelewamy na podpieczony spód. Na wierzch sypiemy rodzynki i delikatnie zatapiamy je w masie serowej. Pieczemy jeszcze ok. 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy najpierw w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy i całkowicie zimny wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujmy sernik. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Francuskie mini serniczki z jabłkowymi różyczkami

    Składniki:
    1 arkusz ciasta francuskiego (275 g)
    300 g twarogu sernikowego
    1 duże jajko
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1-2 jabłka
    2 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru

    Sposób przygotowania:
    1. Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne a następnie kroimy na cieniutkie plasterki o grubości 2-3 mm. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i delikatnie wrzucamy do niego plasterki jabłek. Gotujemy ok.3-5 min aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyciągamy i suszymy na ręczniku papierowym.
    2. Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów i wykładamy nimi natłuszczoną formę do muffinek.
    3. Składniki na masę serową dokładnie ze sobą mieszamy. Do przygotowanych koszyczków z ciasta francuskiego nakładamy po 1 łyżce masy serowej.
    4. Plasterki jabłek układamy w rzędzie po 6 sztuk tak, aby zachodziły na siebie w połowie i delikatnie zwijamy w różyczkę zaczynając od plasterka, którego widać połowę.
    5. Gotowe różyczki wkładamy do masy serowej lekko wciskając. Płatki różyczek delikatnie rozchylamy. Tak przygotowane serniczki pieczemy ok. 20 minut w 220 stopniach. Jak lekko przestygną wyciągamy z formy, aby się nie przykleiły, ponieważ wtedy przy wyjmowaniu ciasto francuskie może się pokruszyć. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

    Składniki:
    Biszkopt kakaowy:
    8 jajek
    1 1/4 szklanki cukru
    1 1/4 szklanki maki
    3-4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sernik:
    1 kg sera
    8 jajek
    200 g masła
    2 budynie śmietankowe
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    3/4 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru pudru
    200 g masła
    2 łyżki nalewki malinowej
    Galaretka:
    2 galaretki truskawkowe
    1 kg truskawek
    Polewa:
    150 g czekolady mlecznej
    3-4 łyżki mleka

    Sposób przygotowania:
    1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
    2. Sernik: Miękkie masło ucieramy z cukrami i żółtkami. Dodajemy ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku a następnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
    3. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy nalewkę malinową i całość dokładnie miksujemy. 1/3 kremu rozsmarowujemy na dolnym blacie biszkoptu kakaowego. Na kremie kładziemy upieczony i ostudzony sernik i smarujemy go 1/3 kremu (jeśli sernik bardzo opadł wyrównujemy brzegi nożem). Wstawiamy do lodówki.
    4. Galaretka: Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy w kostkę średniej wielkości. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Do tężejącej galaretki dodajemy truskawki i mieszamy i wylewamy na krem, którym posmarowany jest sernik. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
    5. Górny blat biszkoptu smarujemy od spodu pozostałym kremem i przekładamy na zastygłą galaretkę kremem do dołu. Czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posypką waflową lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Bardzo serdecznie dziękuje wszystkim za tak liczny udział w konkursie.
    Wyniki pojawią się jeszcze dziś, mam już finałową czwórkę, ale wybrać teraz dwóch zwycięzców, to nie lada wyzwanie :-).

    OdpowiedzUsuń