11/12/2015

Kluski leniwe

  
 Któż nie zna naszych tradycyjnych leniwych ? Pewnie każdy z nas jadł je  w rodzinnym domu. Mnie osobiście kojarzą się z babciną kuchnią, u niej smakowały mi najbardziej.
Jeśli nie zjemy wszystkich klusek od razu ( ja zawsze robię ich więcej), można jej potem przełożyć do plastikowego pojemnika i skropić kilkoma kroplami oleju lub roztopionego masła, wtedy się nie skleją. Następnego dnia podsmażamy je na patelni, też są boskie.

na-slodko

Kluski leniwe
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki: 
  • 500 g sera białego twarogowego tłustego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • cukier
  • mąka do podsypywania

Wykonanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę.
Biały ser przeciskamy przez praskę, wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto. Ciasto wykładamy na omączony blat, odkrawamy z niego po kawałku i formujemy wałek o średnicy ok.2 cm. Wałek lekko spłaszczamy i odcinamy nożem romby o szerokości 2 cm. Musimy pamiętać, że w trakcie gotowania kluski nam urosną.
Kluski wkładamy porcjami na  gotująca się wodę. Gotujemy 2 minuty od momentu kiedy wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na szeroki talerz.
Na suchej patelni prażymy tartą bułkę, gdy będzie złocista dodajemy do niej masło. Masło rozpuszczamy, utworzy się nam taka lekka pianka.
Kluski polewamy masłem z tartą bułką i posypujemy cukrem.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: