11/16/2015

Domowa szynka z szynkowara


Dziś na blogu domowa szynka z szynkowara. Zobaczcie jak niewiele pracy potrzeba, aby przygotować pyszną domową wędlinę. Wędlinę bez całej listy konserwantów czy innych zbędnych zapychaczy.
Na blogu znajdziecie również wpis o tym jak przygotować polędwicę z szynkowara.
Natomiast jeśli nie posiadacie szynkowara, mięso można też parzyć w garnku z wodą, tak ja na przykład w przepisie na domowy baleron. Tylko szynkę parzymy przez 90 minut, w temperaturze nie wyższej niż 80 stopni.


Domowa szynka z szynkowara
Czas przygotowania:  3 doby
Składniki:
  • 1500 g szynki wieprzowej
  • 1500 ml wody
  • 4,5 łyżki peklosoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku



Wykonanie:
Wodę zagotować w garnku (w którym później będziemy marynować mięso) z dodatkiem ziela i majeranku. Gdy woda przestygnie dodać peklosól, wymieszać, aż się rozpuści, a następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy mięso, przykrywamy i ustawiamy w  zimnym miejscu na 48 - 60 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, wkładamy je do siatki wędliniarskiej, zawiązujemy, a następnie do plastikowego woreczka, który umieścimy w szynkowarze. Szynkowar wstawiamy do wysokiego garnka, tak aby woda sięgała minimum do 3/4 wysokości szynkowara.
Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza (wyższa temperatura spowoduje, że szynka nie będzie wilgotna) przez 1,5 godziny. Szynkowar wyjmujemy z garnka i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki. Ja z reguły chowam szynkę na cała noc.

Print Friendly and PDF

12 komentarzy:

  1. A czy pektosól nie zawiera przypadkiem fosforanów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Peklosól składa się z soli (NaCl) i poniżej 0,5-0,6% azotynu sodu (NaNO2).

      Usuń
  2. Czy mozna uzyc rekaw, bo nie mam woreczka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście. Trzeba tylko dokładnie go zawiązać :-).

      Usuń
  3. Czy mozna uzyc rekaw, bo nie mam woreczka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście może być rękaw :).

      Usuń
  4. No, Kochana! Właśnie wstawiłam do peklowania :) Wiem... cierpliwości... ale nie mogę się doczekać, kiedy już będzie gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Nie, niekoniecznie. Bez peklosoli szynka nie będzie różowa, tylko szarawa. Natomiast w smaku się nie zmieni.

      Usuń
    2. no chyba jest różnica w smaku gdy zastosujemy sól lub nie? peklosól chyba trzeba zastąpić zwykłą solą...?

      Usuń
    3. Oczywiście, że peklosól trzeba zastąpić zwykłą solą. Bez soli nie ma możliwości przygotowania dobrej wędliny.

      Usuń