10/02/2015

Grzanki z figami i serem



Sezon na figi  w pełni, zajadam się nimi na różne sposoby, a dziś chciałam się z  Wami podzielić przepisem na grzanki z figami i serem brie z tymiankową nutką. Są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Wspaniałe jako przekąska, drugie śniadanie lub lekki lunch. I bajecznie kolorowe.



Grzanki z figami i serem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1 podłużna ciabatta
  • 2 świeże dojrzałe figi
  • 1 opakowanie serka brie
  • pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
  • świeży tymianek

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciabattę kroimy na kromki, ser brie i figi w plasterki.Na kromkach pieczywa układamy plasterki sera brie i figi. Układamy je w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez około 15 minut , aż ser zacznie się delikatnie topić. Ciabattę wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerzu.
Pomidorki kroimy na pół. Układamy je na figach, posypujemy listkami tymianku i od razu podajemy.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz