Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem


Zapraszam na delikatne szaszłyki jagnięce podane na aromatycznej kaszy bulgur z zielonym groszkiem i fasolką szparagową, a na koniec doprawionej świeżą bazylią. To idealna propozycja na wspaniały letni obiad, nawet dla najbardziej wymagającego konsumenta.

  
Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
  • 500 g łopatki jagnięcej
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 cebule
  • kilkanaście żółtych pomidorków koktajlowych
  • 1 szklanka kaszki bulgur
  • ok. 2 szklanki bulion (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza)
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
  • sok z cytryny
  • listki bazylii
  • oliwa z oliwek



Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy z 2- 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 60 minut do lodówki.
Do garnuszka o grubym dnie wsypujemy bulgur, dodajemy ok. 2 szklanki gorącego bulionu (ilość płynu zależy od tego jak kasza będzie go chłonęła), dodajemy groszek  i pastę curry. Kaszę doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy fasolkę, sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.
Cebule obieramy i kroimy na duże kawałki, tak aby łatwo je było nadziewać na patyczki.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, cebulę i pomidorki. 
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej szaszłyki ze wszystkich stron, aż do zbrązowienia.
Listki bazylii siekamy i mieszamy z bulgurem. Kaszę wykładamy na talerz i układamy na niej usmażone szaszłyki. Szaszłyki delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Komentarze