8/14/2015

Domowy syrop miętowy


W tym roku moja ogródkowa mięta, odmiana pieprzowa i czekoladowa, po prostu oszalała, rośnie jak szalona. Postanowiłam jakoś wykorzystać jej nadmiar i przygotowałam domowy syrop miętowy. Okazał się w sam raz na falę upałów, która zawładnęła naszym krajem. Z wodą i odrobiną cytryny jest doskonały. Na blogu znajdziecie też przepis na syrop bazyliowysyrop z kwiatów czarnego bzu.


Domowy syrop miętowy
Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin 
Składniki:
  • 200 g wody
  • 120 g cukru
  • 2 pęczki mięty
  • sok z 1/2  cytryny

Wykonanie:
W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z  cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego gałązki mięty i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce. U mnie stał cała noc. Po tym czasie listki odcedzamy i bardzo dokładnie odciskamy je na sitku lub w dłoniach. Do syropu dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Syrop przelewamy do czystej butelki i przechowujemy  w lodówce. Jeśli chcemy przechowywać go przez dłuższy czas, wtedy należy go spasteryzować.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz