7/17/2015

Omlet z jarmużem

 

Szybko, zdrowo, smacznie -  to moje ulubione hasło kulinarne na lato. Gdy za oknem piękna pogoda nie lubię zbyt długo stać przy garach. Gdy po pracy wracam do domu chcę coś szybko zjeść, a potem wykorzystać ciepłe lato i jak najwięcej czasu spędzić na świeżym powietrzu. Dziś więc zapraszam na szybki letni obiad, czyli omlet  z jarmużem.



Omlet  z jarmużem
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 1 osoby
Składniki:
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 3-4 liście młodego jarmużu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól morska
  • zmielone płatki chili
  • masło do smażenia

Wykonanie:
Liście jarmużu myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i sól i dokładnie wszystko mieszamy.. 
Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka, na wierzchu układamy liście jarmużu i pomidorki. Posypujemy płatkami chili, patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i smażymy, do momentu, aż jajka się całkowicie zetną. Podajemy od razu.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Tyle kolorów na talerzu i dzień staje się lepszy :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci przypadła do gustu :-).

      Usuń