6/01/2015

Zupa krem z kalarepki z zielonym pesto


Dziś zapraszam na pyszną zupę-krem z kalarepki. Zupa jest bardzo delikatna i aksamitna. Szczerze powiedziawszy nigdy dotąd nie gotowałam zupy z kalarepki i to był błąd, jest doskonała. Od dziś na pewno na stale zagości w moim menu. Natomiast, żeby troszkę ją podkręcić dodałam do niej pesto miętowo-pietruszkowe. To cudny duet. 


Zupa krem z kalarepki z zielonym pesto

Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 4 osób

Składniki:
  • 2 duże kalarepki
  • 2 spore ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1000 ml bulionu
  • 125 g serka mascarpone
  • olej kujawskiego ze smakiem  bazylia
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczka kuminu
  • olej do smażenia
Pesto:
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki posiekanych listków mięty
  • ok. 1/2 szklanki oleju kujawskiego ze smakiem  bazylia
  • 2 łyżki ziaren ze słonecznika
  • sól

Wykonanie:
Cebulę obieramy i kropimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju  w garnku. 
Kalarepki obieramy ze skórki i kroimy  w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka i również podsmażamy. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy cukier. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa gotujemy do miękkości. Dodajemy do nich mascarpone i wszystko dokładnie miksujemy. Zupę przyprawiamy.
W miedzy czasie w blenderze miksujemy składniki pesto.
Krem nalewamy na talerze, polewamy łyżeczką pesto, delikatnie mieszamy, skrapiamy olejem i od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz