6/26/2015

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami


Truskawkowe puszyste ciacho - nie ma nic lepszego na letnie popołudnie, dlatego dziś na blogu szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Do upieczenia ciasta wybrałam formę o wymiarach 25 x 25 cm, ponieważ lubię cienkie ciasta z dużą ilością owoców. jeśli wolicie, aby ciasto było wyższe, upieczcie je w mniejszej formie.



Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm 
Składniki:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • 1 szklanka jogurtu
  • 30 g oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300 g truskawek 
  • mąka ziemniaczana

 

Wykonanie:
Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek.
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy esencję, jogurt, olej i przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą bądź silikonowa łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Każdą truskawkę zanurzamy do połowy w mące ziemniaczanej i wciskamy w ciasto (węższą stroną do dołu).
Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu.
Gdy ciasto przestygnie przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.


Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Szybkie ciasta są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię :> Koniecznie posypane cukrem pudrem. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    Tylko 30 gram oleju? Właśnie zważyłam I jest to odrobinka☺ rozumiem, że jogurt powoduje, że ciasto jest wilgotne? Jutro będę piekła, więc upewnić się ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie tylko tyle oleju, jakieś 2,5 łyżki mniej więcej. Dokładnie tak, jogurt powoduje, ze ciasto jest wilgotne :).
      Czekam na efekty, mam nadzieję, że będzie smakowało.

      Usuń
  4. Zastanawiam się co mogłam zrobić źle bo wyszedł mi totalny zakalec...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej... :-(. Może było za dużo owoców, albo były bardzo soczyste. Były zanurzane w mące ? W jakiej formie było pieczone ?

      Usuń