6/08/2015

Karmelizowane młode warzywa


Karmelizowane młode warzywa. czyli marchewka, ziemniaki i czosnek. Wszystko smażone i duszone w miodzie i occie balsamicznym. Idealne jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze mogą też nam posłużyć jako ciepła letnia przekąska. Warzyw nie podlewałam wodą, gdy je przykryjemy, będą się gotowały w parze, która się wytworzy.



Karmelizowane młode warzywa

Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 3-4 osób

Składniki:
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1000 g małych młodych ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • gruba sól morska
  • pieprz
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • olej do smażenia




Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na pół. Ząbki czosnku rozgniatamy nożem, nie obieramy ich ze skórki.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa, czosnek i delikatnie solimy, przez 5 minut wszystko razem przesmażamy. Wlewamy ocet i miód i smażymy przez chwilę, po czym zmniejszamy ogień, warzywa pieprzymy, układamy gałązki rozmarynu i dokładnie przykrywamy. Raz na jakiś czas potrząsamy patelnią, aby warzywa równomiernie się gotowały. 
Po około 20 minutach warzywa powinny być miękkie.


Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. uwielbiam takie młode i pełne smaku warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie smażone lub gotowane na parze najlepsze :).

      Usuń
  2. Ale to smakowicie wygląda. Muszę spróbować. Pozdrawiam Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam, są pyszne, szczególnie gdy warzywka są młode :).

      Usuń
  3. Za takie dania uwielbiam wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń