4/17/2015

Stir fry z kurczakiem, czyli obiad w parę minut


Szybki obiad to jest to co lubimy my, pracujące panie domu. I dziś mam dla Was właśnie szybki obiad, czyli stir fry z kurczakiem.  Stir fry to metoda zaczerpnięta z kuchni azjatyckiej, czyli smażenie produktów na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Ważne jest, aby produkty szybko mieszać na patelni, wtedy się nie przypalą. Danie możemy podać z ryżem lub z makaronem sojowym czy też ryżowym.



 Stir fry z kurczakiem, czyli obiad w parę minut

Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 3 osób

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 1 marchewka
  • garść kiełków fasoli mung
  • kilka różyczek brokuła
  • sos sojowy
  • czarny pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, delikatnie skrapiamy sosem sojowym, pieprzymy i mieszamy.
Cebulę i marchewkę obieramy, cebulę kroimy  w piórka, a marchewkę kroimy we wstążki używając obieraczki do warzyw. Pieczarki kroimy w plastry.
Na jednej mniejszej patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim mięso. Na drugiej większej patelni również rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy marchewkę, usmażone mięso  z drugiej patelni i brokuły. Wszystko smażymy przez chwilę na dużym ogniu i na koniec dodajemy kiełki. Ewentualnie skrapiamy sosem sojowym, mieszamy i od razu podajemy.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Użyłam kiełków "suchych", tzn. świeżych kupionych w sklepie. Ostatecznie mogą być te z puszki czy słoika, ale jak dla mnie są za miękkie i nie będą chrupiące :-).

      Usuń
  2. Użyłam tych suchych;) Danie wyszło pyszne a przyrządzenie błyskawicznie:) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to prawidłowo.
      Bardzo się cieszę, że smakowało :-).

      Usuń