4/23/2015

Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność

zupa-z-warzywami-widok-z-gory

Sardynia słynie z długowieczności jej mieszkańców. Na każde 100 tysięcy mieszkańców przypadają 22 osoby, które ukończyły 100 lat. Fenomenem tym zainteresował się  Dan Buettner i w swojej książce "Blue zones" opisał, między innymi historie sardyńskiej rodziny Melis, która jest uważana za najstarszą rodzinę na świecie. Ponoć sekretem ich długowieczności jest zupa minestrone, czyli warzywna zupa z dodatkiem roślin strączkowych i makaronu lub ryżu, spożywana codziennie.
W oryginalnym przepisie zostały użyte suszone rośliny strączkowe, ja trochę  sobie ułatwiłam życie i dodałam do niej fasolę i ciecierzycę ze słoika.
Źródło Blue zones.



Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność

Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 6-7 osób

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodyżki selera
  • 1 puszka czerwonej fasoli 420 g
  • 1 słoik ugotowanej ciecierzycy 540 g
  • 4 ziemniaki
  • 1 litr bulionu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  •  1 mała filiżanka drobnego makaronu, u mnie risini
  • pieprz
  • opcjonalnie świeżo stary parmezan lub pecorino 


Wykonanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i przesmażamy w garnku o grubym dnie na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojonego w plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente. Zupę przyprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane zioła i podajemy. Już na talerzu zupę skrapiamy oliwą i posypujemy tartym serem.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: