4/15/2015

Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami


Ciasto drożdżowe te jedno z moich ulubionych ciast, i za każdym razem, kiedy umieszczam drożdżowy przepis na blogu powtarzam to samo. Uwielbiam kiedy dom pachnie pieczonym drożdżowym ciastem. Często je piekę czy to na słodko czy na słono. Daje nam ono mnóstwo możliwości. Dziś proponuję zawijańca z suszonymi morelami i śliwkami firmy Sante, która  w swojej ofercie posiada, miedzy innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion. Cały asortyment, który ma w sprzedaży firma  Sante znajdziecie tutaj.

 

Drożdżowy zawijaniec z  suszonymi owocami

Czas przygotowania: 150 minut

Składniki
Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 kardamonu
  • 1/2 goździków
Farsz:
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • kolorowa posypka







Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania gładkiego lśniącego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony płat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 40 cm. Ciasto smarujemy masłem i posypujemy cukrem i cynamonem. Morele i śliwki kroimy na paseczki i układamy na cieście, razem z suszonymi wiśniami. Ciasto zwijamy w  rulon wzdłuż dłuższego boku.
Na blaszce do pieczenia układamy papier do pieczenia, a na nim rulon  z ciasta, formujemy z niego wieniec. Wieniec nacinamy ostrym nożem,w odstępach 2-3 centymetrowych. Nacięte kawałki lekko wywijamy na bok. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto smarujemy odrobiną roztopionego masła wymieszanego z mlekiem i pieczemy przez 30 minut.
Ciasto studzimy na kratce.  Gdy ciasto całkiem wystygnie przygotowujemy lukier. Do szklanki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny, około 1 łyżeczki. Dokładnie mieszamy, jeśli byłby za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku. Ciasto lukrujemy i posypujemy posypką.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Agatko ciągle u Ciebie kolejne pyszności :) Zawijaniec wygląda obłędnie :)
    Uściski <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, dzięki. Uwielbiam drożdżowe, to moja słabość :).
      Buziaki.

      Usuń
  2. Znowu coś pysznego :) coś pięknego.

    OdpowiedzUsuń