3/06/2015

Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego


 Dziś zapraszam na recenzję słodkiej i jeszcze ciepłej książki zawierającej cały wachlarz przepisów mistrza  cukierników Pawła Małeckiego. A czy wartą ją kupić i mieć na swojej półce z książkami kulinarnymi ? O tym przeczytacie w dzisiejszym wpisie.


Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego


Parę dni temu odbyła się premiera najnowszej książki "Cukiernia Lidla" mistrza Polski cukierników Pawła Małeckiego wydanej przez kuchnialidla.pl. Książkę można kupić za jeden grosik, ale najpierw trzeba uzbierać 6 naklejek, które otrzymamy za każde 50 złotych wydanych w Lidlu.
Ponieważ poprzednia książka wydana przez Lidl pod tytułem "Pascal kontra Okrasa" bardzo mi się spodobała i gotuję korzystając z przepisów tam  zamieszczonych, postanowiłam również zdobyć ich kolejną pozycje, która tym razem zawiera przepisy w wersji na słodko.



Od wczoraj książka jest w moich rękach, i od razu zaznaczam, że ten wpis nie jest sponsorowany, a książkę dostałam wręczając pani w kasie 6 kuponów i płacąc jeden grosik :-). I muszę przyznać, że się nie zwiodłam. Książka jest pięknie wydana, posiada twardą okładkę, a papier jest bardzo dobrej jakości. Przepisy są bardzo zróżnicowane (od ciast, poprzez lody, aż po przetwory), a ozdabiają je przepiękne i bardzo apetyczne zdjęcia.



"Bo kiedy piecze się ciasto, dom wypełnia się zapachem i radością. Bo "w domu" znaczy "razem". Chcemy, żeby wspólnie z mistrzem Polski cukierników Pawłem Małeckim i Cukiernią Kuchni Lidla pieczenie wróciło do domowych kuchni. A wraz z nim wszystko, co najwspanialsze w domowych wypiekach." czytamy we wstępie do książki. Wprawdzie mnie do domowego pieczenia przekonywać nie trzeba, bo uważam, że nie ma świecie nic wspanialszego niż zapach pieczonego drożdżowego ciasta, ale myślę, że te osoby, które do tej pory nie piekły, gdy wezmą do ręki książkę "Cukiernia Lidla" nie będą się mogły oprzeć jej urokowi i na pewno coś samodzielnie upieką.



Książka została podzielona na 14 rozdziałów:
  • Ciasta
  • Tarty i tartaletki
  • Ciastka i muffiny
  • Torty i ciasta z kremem
  • Wielkanoc
  • Czekolada
  • Lody i trufle
  • Słodkie dania
  • Owoce
  • Spiżarnia
  • Klasyka
  • Boże Narodzenie
  • Desery regionalne
  • Domowa piekarnia


Znajdziecie w niej 104 przepisy, do każdego przepisu dołączone są informacje o tym ile czasu zajmie nam przygotowanie dania i jaki jest stopień trudności. A dodatkowo na początku książki jest zamieszczona przydatna informacja odnośnie przeliczania wagi i miary produktów.




Reasumując, książka zdecydowanie jest warta polecenia. Znalazłam  w niej mnóstwo ciekawych przepisów i od jutra biorę się za ich przygotowywanie. Poza stroną praktyczną, "Cukiernię Lidla" warto posiadać ze względów estetycznych, bardzo ucieszy nasze oko. Taki rodzaj zdjęć właśnie lubię, a do tego te wszystkie piękne gazety kuchenne... Jest cudnie :-).


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz