2/10/2015

Donaty (donuts)

okrągłe-ciasta-z-lukrem

Na zakończenie Karnawału proponuję Wam jeszcze amerykańskie ciacha, czyli donuty. Możemy je podawać polukrowane lub oblane polewą czekoladową. Fajnie wyglądają przyozdobione kolorową posypką cukrową.
Przepis pochodzi z książki "Nueva York. Recetas de culto" Marca Grossmana.



Donaty (donuts)

Czas przygotowania: 3 godziny
Proporcje na 16 sztuk

Składniki:
  • 415 g mąki pszennej (dodałam odrobinę więcej)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 180 ml letniego mleka
  • 35 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Lukier:






Wykonanie:
 Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoja objętość wykładamy je na omączony blat, wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wykrawamy donaty. Ja użyłam specjalnej wykrawaczki, ale można też użyć szklanki i kieliszka. Wykrojone ciasta przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Donaty smażymy na złoty kolor  z obydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Gdy donaty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy esencję i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. 
Zimne ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką.





Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Wyszły Ci idealnie! Pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodajemy tak małą ilość drożdży?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodajemy tak małą ilość drożdży?

    OdpowiedzUsuń
  4. a gdzie kupię maszynkę taką do robienia donatów bo zamierzam zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam ją przez Internet w którymś ze sklepów z akcesoriami kuchennymi, było to dawno, nie pamiętam więc w którym :-).

      Usuń