2/09/2015

Churros con chocolate


Chrupiące churros maczamy w czekoladzie, Po prostu niebo w gębie ! Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpanii jadane w sumie przez cały rok. Mnóstwo kalorii niestety, ale jak to w Karnawale, możemy sobie poszaleć. Dietę zaczniemy po Ostatkach.




 Churros con chocolate

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na ciasto:
  • 250 ml wody
  • 225 g mąki pszennej 500
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • olej do smażenia
Składniki na sos czekoladowy


Wykonanie:
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie w szerokim garnku podgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy olej będzie już gorący wyciskamy partiami ciasto. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły  z tłuszczu.
Aby przygotować sos czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu (do większego garnka z wodą wstawiamy mniejsze naczynie, do którego wrzucamy pokrojoną w  kawałki czekoladę). Dodajemy mleko, masło, esencję i kardamon. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. 
Naczynie zdejmujemy z garnka i sos odstawiamy do wystygnięcia. 
Im zimniejszy będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz