Musli (granola) pięć zbóż


Zbożowe musli, czy też jak wolimy granola, to idealna baza zdrowego i energetycznego śniadania. Do jej przygotowania użyłam płatków żytnich, pszennych, jęczmiennych, owsianych i jaglanych. Tym razem zrobiłam granolę bez dodatku suszonych owoców, taka wersja będzie mniej kaloryczna.  Ale na blogu znajdziecie też  przepisy z ich dodatkiem: musli kokosowo-rabarbarowedomowe musli i pomarańczowe musli z żurawiną. Do musli dodajemy naturalny jogurt i świeże owoce. Granolę przechowujemy w suchym szczelnie zamkniętym słoju.




Musli (granola) pięć zbóż

Proporcje na ok. 1000 g musli
Czas przygotowania: 80 minut

Składniki:
  • 150 g płatków jęczmiennych
  • 150 g płatków owsianych
  • 150 g płatków żytnich
  • 150 g płatków pszennych
  • 100 g płatków jaglanych
  • 50 g otrębów pszennych lub żytnich
  • 2 duże jabłka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 40 g cukru brązowego
  • 1 łyżka domowej esencji waniliowej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu





Wykonanie:
Jabłko dokładnie myjemy, usuwamy z niego gniazda nasienne i blendujemy razem ze skórką.
Do dużej miski wsypujemy płatki, dodajemy otręby, nasiona, przyprawy i mokre składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nie granolę i suszymy w piekarniku przez około 60 minut. Raz na 15 minut granolę mieszamy, żeby równomiernie się suszyła.


Komentarze

Prześlij komentarz