1/29/2015

Sos czekoladowy


Parę dni temu na blogu pojawił się przepis na churros, hiszpańskie smażone ciastka. Ciastka te można również podawać maczane w sosie czekoladowym, stąd też dziś na niego przepis.
Sos posłuży nam również do innych deserów lub jako polewa do ciast. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. I oczywiście pyszny.




Sos czekoladowy

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:




Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu (do większego garnka z wodą wstawiamy mniejsze naczynie, do którego wrzucamy pokrojoną w  kawałki czekoladę). Dodajemy mleko, masło, esencję i kardamon. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. 
Naczynie zdejmujemy z garnka i sos odstawiamy do wystygnięcia. 
Im zimniejszy będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz