1/16/2015

Smalec do chleba


Nie ma nic lepszego niż domowy smalec do świeżo upieczonego domowego chleba. A do tego jeszcze kiszony chrupiący ogórek. Nie uważacie ?  Wprawdzie nie jest to danie zbyt dietetyczne, ale co tam, raz na jakiś czas można zgrzeszyć. W końcu mamy Karnawał, zaszalejmy :-).



 Smalec do chleba

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 700 g grubej słoniny
  • 2 cebule
  • 1/2 jabłka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru




Wykonanie:
Słoninę kroimy w  drobną kostkę. Wkładamy na zimną suchą patelnie i smażymy na średnim ogniu, aż skwarki się przyrumienią, a tłuszcz wytopi. Na pierwszym etapie wytapiania tłuszczu jest ważne, ąby temperatura nie była za wysoką, bo skwarki zrobią się bardzo twarde. Lepiej pozwolić im się dać wytopić pomału.
Następnie obieramy cebulę i jabłko. Kroimy w drobną kostkę i najpierw dorzucamy cebulę, a po 5 minutach jabłko. Wszystko dusimy na małym ogniu, do momentu, aż cebula będzie szklista. Patelnie zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy, mieszamy i gdy lekko przestygnie przelewamy do miseczek lub słoików. Podajemy po całkowitym wystygnięciu.



Print Friendly and PDF

2 komentarze: