Smalec do chleba
Nie ma nic lepszego niż domowy smalec do świeżo upieczonego domowego chleba. A do tego jeszcze kiszony chrupiący ogórek. Nie uważacie ?  Wprawdzie nie jest to danie zbyt dietetyczne, ale co tam, raz na jakiś czas można zgrzeszyć. W końcu mamy Karnawał, zaszalejmy :-).
 Smalec do chleba
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 700 g grubej słoniny
 - 2 cebule
 - 1/2 jabłka
 - świeżo zmielony czarny pieprz
 - 2 łyżeczki majeranku
 - 1 łyżeczka cząbru
 
Wykonanie
- Słoninę kroimy w drobną kostkę.
 - Wkładamy na zimną suchą patelnie i smażymy na średnim ogniu, aż skwarki się przyrumienią, a tłuszcz wytopi.
 - Na pierwszym etapie wytapiania tłuszczu jest ważne, ąby temperatura nie była za wysoką, bo skwarki zrobią się bardzo twarde. Lepiej pozwolić im się dać wytopić pomału.
 - Następnie obieramy cebulę i jabłko.
 - Kroimy w drobną kostkę i najpierw dorzucamy cebulę, a po 5 minutach jabłko.
 - Wszystko dusimy na małym ogniu, do momentu, aż cebula będzie szklista.
 - Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy, mieszamy i gdy lekko przestygnie przelewamy do miseczek lub słoików.
 - Podajemy po całkowitym wystygnięciu.
 






Uwielbiam domowy smalczyk!
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy :-)
Usuń