Smalec do chleba


Nie ma nic lepszego niż domowy smalec do świeżo upieczonego domowego chleba. A do tego jeszcze kiszony chrupiący ogórek. Nie uważacie ?  Wprawdzie nie jest to danie zbyt dietetyczne, ale co tam, raz na jakiś czas można zgrzeszyć. W końcu mamy Karnawał, zaszalejmy :-).




 Smalec do chleba

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 700 g grubej słoniny
  • 2 cebule
  • 1/2 jabłka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru




Wykonanie

  • Słoninę kroimy w  drobną kostkę. 
  • Wkładamy na zimną suchą patelnie i smażymy na średnim ogniu, aż skwarki się przyrumienią, a tłuszcz wytopi. 
  • Na pierwszym etapie wytapiania tłuszczu jest ważne, ąby temperatura nie była za wysoką, bo skwarki zrobią się bardzo twarde. Lepiej pozwolić im się dać wytopić pomału.
  • Następnie obieramy cebulę i jabłko. 
  • Kroimy w drobną kostkę i najpierw dorzucamy cebulę, a po 5 minutach jabłko. 
  • Wszystko dusimy na małym ogniu, do momentu, aż cebula będzie szklista. 
  • Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy, mieszamy i gdy lekko przestygnie przelewamy do miseczek lub słoików. 
  • Podajemy po całkowitym wystygnięciu.


Komentarze

Prześlij komentarz