1/06/2015

Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli

drozdzowe-ciasto-z-bakaliami-na-sciereczce

Dziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną,  kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami,  a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze ciepłe... Nie mogliśmy się oprzeć :-).
Hiszpańska tradycja nakazuje umieścić w cieście fasolę lub pieniążek, temu kto go znajdzie przez cały nadchodzący rok będzie dopisywała pomyślność.



Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli
Czas przygotowania: 16 godzin
Składniki na 10-12 porcji

Składniki
Zaczyn:
  • 80 g mąki pszennej 550
  • 50 g mleka
  • 5 g świeżych drożdży
  • starta skórka z 1 pomarańczy
Ciasto właściwe: 
  • 120 g cukru
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • starta skórka z cytryny
  • 80 g mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 laska cynamonu
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 30 g pomarańczowej wody - agua de azahar (użyłam esencji pomarańczowej)
  • szczypta soli
  • 340 g mąki pszennej
Do dekoracji:
  • jajko
  • płatki migdałów
  • owoce kandyzowane
  • cukier puder




Wykonanie:
Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta nastawiamy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin.
Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlewamy do garnuszka, dodajemy cynamon, startą skórkę z cytryny i pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia.
Następnego dnia z mleka wyjmujemy cynamon.
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta właściwego i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na omączony blat, odgazowujemy i formujemy z niego rulon o długości mniej więcej 50 cm. Układamy go na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wieniec, łącząc dokładnie dwa końce ciasta. Ciasto malujemy rozmąconym  jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 60- 80 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie malejemy je jajkiem po raz kolejny, posypujemy kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym, do 180 stopni, bez termoobiegu, przez 30  minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce, a gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem. 





Print Friendly and PDF

16 komentarzy:

  1. Wspaniałe! Bardziej do mnie przemawia niż wersja francuska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję :). No to się cieszę ;).

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Małgosiu, dziękuję, pozdrowionka :-).

      Usuń
  3. Ależ wyrosło! Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Zaczyn zmieszać z tym mlekiem przygotowanym?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Zaczyn zmieszać z tym mlekiem przygotowanym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata, tak, zaczyn mieszamy z mlekiem w którym gotował się cynamon.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  6. A można użyć suszonych drożdży?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mieszamy to dnia poprzedniego? Jak jeszcze mleko ciepłe? czy wszystko juz następnego dnia? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, jednego dnia robimy zaczyn, drugiego mieszamy zaczyn z pozostałymi składnikami. Mleko też gotujemy poprzedniego dnia, więc kiedy będziemy je dodawać do ciasta właściwego będzie już zimne.
      Życzę pysznego ciacha :-).

      Usuń
  8. Zrobie w tym roku.
    Co prawda moj krol(synek Kacperek) zlapal ospe i musielismy odwolac imieniny ale zrobie ciasto dla dzieci.
    Calusy:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dużo zdrówka dla Króla :). Na pewno dzieciaki się ucieszą !

      Usuń